Det här receptet har jag lagt upp på bloggen tidigare men för er som är nya eller helt enkelt har glömt bort hur goda de var så kommer receptet en gång till. Dessutom är det många som äter energibars efter sin träning eller som mellanmål och då är det billigare att göra själv plus att DU väljer innehållet i dem
Det här receptet har jag lagt upp på bloggen tidigare men för er som är nya eller helt enkelt har glömt bort hur goda de var så kommer receptet en gång till. Dessutom är det många som äter energibars efter sin träning eller som mellanmål och då är det billigare att göra själv plus att DU väljer innehållet i dem
Det finns verkligen hur många olika s.k energibars som helst att köpa. Vissa har ett bra innehåll medan vissa innehåller mer socker än vad godis och bullar gör. Mitt bästa tips är att läsa innehållsförteckningen och inte bara gå på vad det står på framsida om hur nyttiga dem är osv.
Det absolut bästa är förstås att göra egna “energikakor”, då vet man exakt vad dem innehåller och dessutom kan man välja så mycket ekologiskt innehåll som man vill. Det finns en del bra eko bars i handeln men dem är inte så många och alla hälsokostbutiker har dem inte. Min favorit är ett märke som heter organic food bar, oftast köper jag dem på nätet eftersom jag inte alltid hittar dem i butik.
I dag hittade jag ett recept på egna bars/kakor som hade ett bra innehåll och framförallt inget tillsatt socker.
Det här behövs:
- 100 gram ekologisk jordnötssmör(creamy eller crunchy)
- 30 gram proteinpulver(jag tog mitt WNT med vaniljsmak, vassle)
- 100 gram fiberhavregryn
- 10 gram cashewnötter
- 10 gram valnötter
- 35 gram dadlar
- 70 gram vatten
- 25 gram kokosflingor
- 20 gram ekologisk extra virgin kokosolja
- 100 gram ekologisk mörk choklad
I recepter från fitnessguru.com var allt återgivet i gram därför har jag också valt att skriva det, annars tycker jag att det är lättare att mäta i volym i ställer för vikt.
Gör så här:
- Blanda jordnötssmör, proteinpulver, kokos och havregryn i en bunke
- Mixa i matberedare eller hacka cashewnötter,valnötter och dadlar, blanda dem i bunken med jordnötssmör
- Tillsätt vatten tills det blir en fin och krämig konsistens
- Klä en bunke ca 20×15 cm med plastfolie
- Smält samman choklad och kokosfett i ett vattenbad
- Pressa kaksmeten hårt i bunken och häll sedan över chokladen
- Ställ i frysen ett par timmar eller över natten
- Skär i rutor i önskad storlek
Oj vad goda dem blev. Dessutom känns de nyttiga och mättar väldig bra.
Lycka till