Värmande linsgryta/soppa

Nu går vi verkligen mot en kallare årstid. Det blev påtagligt för mig i helgen då jag och min man tog in alla utemöbler och täckte över vår pool. Jag hade gärna väntat lite till men visst är det skönt att ha det gjort. Jag längtar inte ett dugg efter kyla och mörker men det är inte mycket man kan göra åt vädret. Kommer hösten att fortsätta vara som idag ska jag inte klaga. Sol, plus 16 grader och vackra färger på löven.

Nu går vi verkligen mot en kallare årstid. Det blev påtagligt för mig i helgen då jag och min man tog in alla utemöbler och täckte över vår pool. Jag hade gärna väntat lite till men visst är det skönt att ha det gjort. Jag längtar inte ett dugg efter kyla och mörker men det är inte mycket man kan göra åt vädret. Kommer hösten att fortsätta vara som idag ska jag inte klaga. Sol, plus 16 grader och vackra färger på löven. Härligt.
Nu är det här inte SMHI, så slutskrivet om vädret och till dagens matämne. Nämligen en värmande linsgryta/soppa. När det blir kallare ute längtar, iallafall jag, efter varm mat. Jag äter inte varm mat särskilt ofta utan mest rawfood(råkost), dvs mat som inte upphettas över 42 grader, på så sätt bevaras näringsämnen och energi som annars förstörs vid tillagning och upphettning. Lite för ivrig höll jag på att bränna sönder tungan när jag stoppade skeden med den heta grytan/soppan i munnen, van vid att det mesta är kallt :)
IMG_1933
Det här behövs för ca 4 pers:
1 gul lök(hackad), 2 pressade vitlöksklyftor, 1 röd chili(urkärnad o hackad), 1 msk färsk ingefära(riven), 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 2 tsk gurkmeja, 1 tetra krossade tomater, 1 burk kokosmjölk, lite buljongpulver(jag har Renée Voltaires lantbuljong), 3 dl röda linser, bladspenat(en näve eller mer om man önskar), 1 kruka färsk koriander.
Gör så här:
1. Hetta upp olja eller kokosolja i en gryta och fräs vitlök, lök, chili o ingefära utan att de får färg.
2. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut under omrörning.
3. Häll i krossade tomater, kokosmjölk och buljong, rör om och låt koka upp.
4. Tillsätt linserna och låt grytan sjuda ca 7 min under lock tills linserna är mjuka men har tuggmotståndet kvar.
5. Blanda ner babyspenat och klipp koriander och strö över.
IMG_1935
Den här rätten är helt vegetarisk men jag tror absolut att det skulle smaka väldigt gott att ha i skalade räkor eller laxbitar. Ni får helt enkelt prova er fram.
Jag klickade lite turkisk yoghurt(10%) över min goda och varma gryta/soppa. Det funkade att äta den med sked därför kallar jag den både för gryta och soppa.
IMG_1959
Receptet hittade jag på hemkop.se

No Comments Yet

Comments are closed