De flesta kan säkert hålla med om att vi har haft en härlig sommar och riktigt skön sensommar/höst med mycket sol och sköna temperaturer. Men solen är inte bara varm och skön utan med solens strålar bildar vi det så viktiga D-vitaminet.
D-vitamin omvandlas i huden när solens strålar står tillräckligt högt men när hösten kommer och solen står lågt filtreras UVB bort i atmosfären. Därför kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret.
De flesta kan säkert hålla med om att vi har haft en härlig sommar och riktigt skön sensommar/höst med mycket sol och sköna temperaturer. Men solen är inte bara varm och skön utan med solens strålar bildar vi det så viktiga D-vitaminet.
D-vitamin omvandlas i huden när solens strålar står tillräckligt högt men när hösten kommer och solen står lågt filtreras UVB bort i atmosfären. Därför kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret.
Låga nivåer av D-vitamin kan ge ett antal sjukdomar, främst pga D-vitaminets stora inverkan på vårt immunförsvar. D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen och bidrar bl.a till:
- att bibehålla normal benstomme, stärker skelettet
- skyddar hjärtat
- bidrar till normala kalciumnivåer i blodet
- bibehålla normal muskelfunktion
- bibehålla friska tänder
D-vitamin kan även ha effekt på depression. Psykiater Mats Humble har i många år arbetat med personer som lider av svårbehandlade depressioner och han kunde se att tillskott på D-vitamin gav bättre effekt än ljusterapi för hans patienter.
Överviktiga personer kan inte tillgodogöra sig D-vitamin i samma utsträckning som normalviktiga, eftersom vitaminet tycks kaplas in i vävnaden och stanna där.
Mörkhyade personer behöver vistas längre i solen för att bilda samma mängd D-vitamin som ljushyade.
Förmågan att bilda D-vitamin avtar med åldern, därför är äldre personer särskilt utsatta för brist.
D-vitamin kan ha en skyddande effekt på MS, genom att påverka vårt immunförsvar på cellnivå. Forskare vid Harvard University i USA som följt 190 000 amerikanska kvinnor, kunde se att de som tagit D-vitamin tillskott löpte mindre risk att drabbas av sjukdomen MS.
Rekommenderat är att ta tillskott från oktober till april. Personligen äter jag D-vitamin tillskott året om. Men under sommaren bara 2000 IE och på vintern 5000 IE. På Livsmedelsverkets hemsida läser jag att:
- 10 mikrogram per dag för barn, vuxna, gravida och ammande.
- 20 mikrogram per dag för personer över 75 år.
Halten av D-vitamin anges ibland i internationella enheten, IE, där 10 mikrogram motsvarar 400 IE.
Men kan vi inte få i oss D-vitamin via kosten ? Jo, det finns i feta fiskar, ägg, kantareller och berikade mejeriprodukter.
I välsorterade hälsokostbutiker finns olika märken med olika höga halter av D-vitamin. Gå in och prata med kunnig personal om du är osäker på hur mycket du ska ta.
Tänk på att D-vitamin är fettlösligt så ta det ihop med något fett för bättre upptag. Jag tar min tablett ihop med lite ekologiskt kokosfett.
Källa:Livsmedelsverket.se, naturligtomhalsa.se, multipelskleros.nu, lakartidningen.se, d-vitamin.biz, doctorsnatural.se