Glutenfri chokladbrownie

Jag minns när jag första gången fick smaka en brownie som var gjord på svarta bönor. Då visste jag inte att de innehöll bönor. Men gillade smaken, saftig och verkligen god. Min dotter, som hade gjord dem, bad mig gissa på innehållet. Jag gissade på allt möjligt med absolut inte svarta bönor. Det kändes inte som en naturlig ingrediens i något som man bakar.

Jag minns när jag första gången fick smaka en brownie som var gjord på svarta bönor. Då visste jag inte att de innehöll bönor. Men gillade smaken, saftig och verkligen god. Min dotter, som hade gjord dem, bad mig gissa på innehållet. Jag gissade på allt möjligt med absolut inte svarta bönor. Det kändes inte som en naturlig ingrediens i något som man bakar.

I dag har min brors familj bjudit in till en trädgårdsfest med äppelplockning och annat trevligt och jag vill ha med mig något. Tur var hittade jag ett recept från kurera.se som var just brownie med svarta bönor. Så i går blev det en bakstund och här kommer receptet.

Det här behövs:

  • 230 gram svarta bönor (jag tog en tetra och när vattnet runnit av är det rätt mängd)
  • 5 st färska dadlar
  • 5 msk smält kokosfett
  • 3 ägg
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 dl kakao
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl honung
  • 60 gram hackade hasselnötter (kan uteslutas)

 Chokladganache: (det är en blandning av grädde och choklad som kan användas till bl.a glasyr. Jag var tvungen att googla ordet).

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 gram mörk choklad
  • 20 gram smör

Topping:

  • Blandade nötter och/eller gojibär

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Mixa avrunna bönor, dadlar och kokosolja (jag blandade i en matberedare), till en jämn smet.
  • Häll över i en bunke, tillsätt resten av ingredienserna och blanda noga.
  • Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda 15-20 minuter.
  • Ta ut brownien och låt svalna
  • Gör chokladganachen under tiden.
  • Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Koka upp 1,5 dl grädde och när grädden kokar upp ta av den från plattan, klicka i smöret och låt svalna något.
  • Häll försiktigt den varma grädden över chokladen under omrörning.
  • Häll chokladblandningen över brownien och toppa med nötter och gojibär.
  • Låt svalna ordentligt innan ni skär i bitar.

IMG_5767Enkelt med färdiga bönor. Häll dem i ett durkslag och spola vatten över.

IMG_5771Vem kan tro att det är svarta bönor i den här smeten ? Jag lovar att smeten var riktigt god.

IMG_5772Så här ser de ut när de har varit i ugnen. Vill man inte ha någon glasyr behöver man självklart inte göra den. Nyttigare utan ;)

IMG_5773Men eftersom jag ska ta med mina och bjuda på gjorde jag med glasyr och topping.

IMG_5780Så otroligt goda och ett lite nyttigare alternativ till dessert eller fikabröd. Jag har som vanligt valt ekologiska produkter.

Lycka till med baket.

No Comments Yet

Comments are closed