Energibollar utan nötter.

Det finns som bekant hur många varianter som helst på energibollar eller dadelbollar eller chokladbollar eller vad man nu föredrar att kalla dem. Väldig ofta innehåller dessa bollar nötter. Nu finns det en hel del människor som är kraftigt allergiska mot nötter och kan alltså inte äta dem. Därför ville jag testa att göra energibollar utan nötter så även nötallergiker ska kunna njuta av lite mindra onyttiga godsaker. Vissa nötallergiker reagerar inte alls på mandlar, som är en stenfrukt, så vill ni absolut ha i någon nöt kanske den passar.

Det finns som bekant hur många varianter som helst på energibollar eller dadelbollar eller chokladbollar eller vad man nu föredrar att kalla dem. Väldig ofta innehåller dessa bollar nötter. Nu finns det en hel del människor som är kraftigt allergiska mot nötter och kan alltså inte äta dem. Därför ville jag testa att göra energibollar utan nötter så även nötallergiker ska kunna njuta av lite mindra onyttiga godsaker. Vissa nötallergiker reagerar inte alls på mandlar, som är en stenfrukt, så vill ni absolut ha i någon nöt kanske den passar.  Men ska ni göra energibollar till personer som är nötallergiker hör med dem först innan ni blandar i någon nöt. Bättre att vara på den säkra sidan.

Vissa kanske rynkar på näsan och säger att torkad frukt innehåller massor av socker. Ja, det är sant. Torkad frukt innehåller mycket kolhydrater i form av koncentrerat socker till skillnad från färsk frukt där det inte allt är lika koncentrerat eftersom frukt innehåller vatten. Dessa energibollar eller bara torkad frukt kan ses som ett bättre alternativ till vanligt godis eftersom torkad frukt innehåller både en del mineraler(bl.a aprikoser är rika på järn) och fibrer. Njut dem med måtta.

Jag blandade:

 

  • 10 dadlar
  • 6 aprikoser
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk kakao
  • 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak (kan uteslutas)
  • en liten skvätt espresso
  • Kör allt i matberedaren och rulla till bollar i önskad storlek(jag gjorde 10 st). Rulla bollarna i kokos och ställ kallt.

sites/default/files/IMG_5749.JPG

Innehåller bara ekoprodukter utom proteinpulvret.

Lite nyttigare godis  🙂

Källa: notallergi.se

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer