Brödbak

I går kväll tror jag att jag överträffade mig själv. Jag bakade nämligen 2 olika brödsorter. Ett mjukt bröd och ett knäckebröd. Jag som inte ens gillar att baka. Har aldrig tyckt att det är kul och bestämnde mig för att aldrig baka bullar efter ett försök när mina barn var små. De förbannade bullarna jäste aldrig. 

Men det här är i stort sett det enda jag kan baka (när det gäller bröd i alla fall) och det blir riktigt gott och självklart är det lätt att göra. Ett måste för mig som är helt vilse när det gäller brödbak. Kan jag så kan ni garanterar göra dessa bröd.

I går kväll tror jag att jag överträffade mig själv. Jag bakade nämligen 2 olika brödsorter. Ett mjukt bröd och ett knäckebröd. Jag som inte ens gillar att baka. Har aldrig tyckt att det är kul och bestämnde mig för att aldrig baka bullar efter ett försök när mina barn var små. De förbannade bullarna jäste aldrig. 

Men det här är i stort sett det enda jag kan baka (när det gäller bröd i alla fall) och det blir riktigt gott och självklart är det lätt att göra. Ett måste för mig som är helt vilse när det gäller brödbak. Kan jag så kan ni garanterar göra dessa bröd.

sites/default/files/IMG_5600.JPG

Det vänstra brödet är ett glutenfritt fröknäcke och här kommer receptet:

 

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön (jag tog hälften svarta)
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1/2 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 dl vatten

 

Gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i olja och vatten( blanda dem i en separat skål innan.) Blanda runt.
  3. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna så den blir platt.Ta bort det övre pappret.
  4. Strö ev. över lite flingsalt och grädda i ugn ca 50-60 min (beror på ugn).
  5. Bryt brödet i bitar när det har svalnat något.

sites/default/files/IMG_5602.JPG

 

Det andra brödet är ett mjukt bröd där jag har bytt ut vetemjölet till grahamsmjöl och vill man kan man ha i nötter, gojibär eller torkad frukt i degen.

Det här behövs:

 

  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 1/2 dl vetekli
  • 3/4 dl havrekross
  • 4-5 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 dl filmjölk
  • 1/2 dl honung
  • Jag hade i en näve valnötter (kan uteslutas)

 

Gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 1 1/2-liters bakform och bröa med vetekli.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och honung. Rör om väl.
  3. Häll smeten i formen. Jämna till ovansidan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Känn med en sticka. Den kan vara lite kladdig. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk. 

sites/default/files/IMG_5603.JPG

 

Båda bröden är underbart goda att äta med smör när de fortfarande är lite varma. Ett annat pålägg som passar är ekologiskt jordnötssmör. Bröden är bakade på ekologiska ingredienser, det mesta från Kung Markatta och Saltå Kvarn. 

Hoppas det smakar 🙂

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer