Hälsa Utan Quickfix & Diet

Lite tips till midsommar

Är jag den enda som inte har fattat att det är midsommarafton i övermorgon? Förmodligen inte. Jag tycker dessutom att midsommar är en rätt överskattad högtid. Förväntningarna är ibland så galet stora på att allt ska vara så perfekt. Solen ska skina, barnen ska springa runt med blomsterkransar i håret och helst ska vi vara ett stor glatt gäng ute på någons fantastiska sommarhus i skärgården. Visst är det underbart om det blir så men alla kanske inte har den möjligheten och firandet behöver inte bli sämre för det. Om man ens vill fira midsommar. Allt behöver inte vara så perfekt.

Är jag den enda som inte har fattat att det är midsommarafton i övermorgon? Förmodligen inte. Jag tycker dessutom att midsommar är en rätt överskattad högtid. Förväntningarna är ibland så galet stora på att allt ska vara så perfekt. Solen ska skina, barnen ska springa runt med blomsterkransar i håret och helst ska vi vara ett stor glatt gäng ute på någons fantastiska sommarhus i skärgården. Visst är det underbart om det blir så men alla kanske inte har den möjligheten och firandet behöver inte bli sämre för det. Om man ens vill fira midsommar. Allt behöver inte vara så perfekt. Det räcker kanske med att glädjas åt långa ljusa kvällar. Vad vet jag… 

Oavsett om ni är ett stort gäng eller väljer att vara själv så är god mat alltid trevligt, tycker jag iallafall.

Här kommer några enkla och goda tips som lätt kan förberedas och passar t.o.m till picknickkorgen om man vill sitta i det gröna och äta. 

Potatissallad: En klassiker till midsommar och den kan varieras i det oändliga. Här är en variant.

 

  • ca 1 kg färskpotatis (gärna ekologisk)
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 2 avocado
  • dill
  • gräslök
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl kvarg

 

Gör så här:

 

  • koka potatisen och låt den svalna.
  • stek eller koka sparrisen
  • skär sparris och avocado i bitar och rädisorna i skivor.
  • blanda gräddfil och kvarg. Klipp i lite dill och gräslök och blanda runt.
  • häll röran över potatisen och blanda försiktigt. Häll de andra grönsakerna över  potatisen och toppa med klippt dill och gräslök. Räcker till ca 4-8 portioner.

sites/default/files/IMG_4928.JPG

 

Den här kan ätas både ljummen och kall.

sites/default/files/IMG_1241_0.JPG

Här är en annan favorit med härliga sommarsmaker. Valfri sallad, kokta polka- och rödbetor, rostade pinjenötter och jordgubbar. Ringla lite balsamico över. Grillad hallomi är fantastiskt gott att lägga på den här salladen.

Någon dessert måste man ju ha när det är midsommar och den här kan ätas både ljummen och kall och kan dessutom packas ner i picknickkorgen eftersom den kan göras i burkar.

Citroncheesecake i burk (recept från täbytidningen)

Det här behövs:

 

  • 400 gram crème cheese (typ philadelphia)
  • 1 dl kvarg
  • 3 ägg
  • 2 msk honung
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • rivet skal från en eko citron (skölj väl)
  • jorgubbar till att toppa med

 

Gör så här:

 

  • vispa samman samtliga ingredienser och häll upp i burkar, glas eller mindre skålar
  • ställ burkarna i en form med hög kant som du fyller med vatten. Detta för att krämen ska tillagas skonsamt och bli krämig o ch god.
  • grädda i ugn på 180 grader i 30 minuter.
  • låt svalna. Toppa med jordgubbar och avnjut ljummen eller kall.

sites/default/files/IMG_4943.JPG

 

…och glöm inte jordgubbarna (försök hitta KRAV-märkta).

sites/default/files/IMG_4913.JPG

Jag önskar er en riktigt härlig midsommar 🙂

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer