Kan ris kallas superfood ?

De flesta av oss vet att vi inte ska äta för mycket vitt ris. Näringsmässigt är det verkligen inget att hurra för. Dessutom visar studier att högt intag att vitt ris ökar risken för åldersdiabetes (typ 2). 

De flesta av oss vet att vi inte ska äta för mycket vitt ris. Näringsmässigt är det verkligen inget att hurra för. Dessutom visar studier att högt intag att vitt ris ökar risken för åldersdiabetes (typ 2). 

Men har ni hört talas om svart ris? För något år sedan köpte jag hem ekologiskt svart ris från Saltå Kvarn och provade. Jag kan säga att det är något helt annat än vanligt vitt ris. Det var smakrikt, gott och hade tuggmotstånd, dessutom riktigt snyggt på tallriken :). En sked med svart ris innehåller mer antioxidanter än motsvarande mängd blåbär. Det är antioxidanten anotcyaniner som sitter i skalet på svart ris som är så nyttigt. Antocyaniner sägs kunna motverka diabetes, cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimer. Svart ris är fiberrikt, innehåller mineraler och bl.a vitamin E. Sägs också vara antiinflammatoriskt.

sites/default/files/IMG_4859.JPG

Blandade grönsaker, svart ris och makrill i tomatsås blev min lunch i dag. Gillar man inte makrill kan man självklart lägga något annat på tallriken. Både kött, fisk och fågel passar bra med svart ris. Eller gör en matig sallad och blanda i riset, jag tycker det är gott att äta även kallt.

sites/default/files/IMG_4871.JPG

Ni får också ett tips på en god smoothie som passar lika bra till frukost, mellanmål, efter träningen som till fotbolls VM i TV soffan.

Blanda:

  • 1 frusen banan (går självklart bra med en ofrusen också. Frusen ger mer glasskänsla)
  • ca 2-3 dl kvarg
  • frysta bär ca 1,5 dl (jag tog ekologiska blåbär och hallon)
  • 1 skopa proteinpulver (vaniljsmak) kan uteslutas
  • 1 krm vaniljpulver
  • späd den med valfri mjölksort om den blir för tjock (den ska blir tjock). Jag tog havremjölk.
  • Blanda allt i en mixer och njut 🙂

 Ha en fortsatt bra kväll.

Källa: blackrice.com

https://www.svd.se/nyheter/inrikes/vitt-ris-okar-risken-for-aldersdiabetes_4912803.svd

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer