Betakaroten som kosttillskott.

Huruvida vi behöver kosttillskott eller inte är lite upp till var och en att bestämma, tycker jag. Mycket beror på vad man äter, hur mycket man stressar och sover, hur/vad man tränar, tid för återhämtning,  alltså hur ens levnadsvanor ser ut.

Huruvida vi behöver kosttillskott eller inte är lite upp till var och en att bestämma, tycker jag. Mycket beror på vad man äter, hur mycket man stressar och sover, hur/vad man tränar, tid för återhämtning,  alltså hur ens levnadsvanor ser ut.

Personligen äter jag en del tillskott. B- och D-vitamin, omega-3, magnesium, zink, MSM(metylsulfonylmetan, det tog ett tag innan jag lärde mig uttala det ordet :)) och betakaroten. Studier visar att tillskott av antioxidanter inte har särskilt stor betydelse för idrottare för att öka den fysiska prestationen. Däremot har frukt och grönt visat sig vara positivt både för återhämtning och hälsa. Självklart är alltid riktig mat bättre än tillskott och man ska aldrig låta kosttillskott vara ett alternativ till en varierad kost.

Förra våren provade jag ett tillskott som skulle förbereda huden för sol och solexponering.  Jag har för mig att jag började i mars månad och sedan tog jag dem ända till slutet av augusti. Jag har aldrig fått så många kommentarer om hur brun jag var. Ja visst hade vi en fantastisk sommar och jag tillbringade en del tid på sjön men jag är försiktig när jag solar och smörjer alltid in mig ordentligt med hög solskyddsfaktor. Jag jobbade i resebranschen för många år sedan och under dem åren solade jag alldeles otroligt mycket. Var ung och inte så klok. Det syns på huden idag i form av rynkor, för tyvärr är det inget som gör att huden åldras så mycket som just solen. Under några år bestämde jag mig för att inte vara i solen alls, satt under parasoll både utomlands och här hemma, stor solhatt, hög solskyddsfaktor och stora solglasögon. Kände mig som Greta Garbo :) Men jag insåg att jag behöver solen, jag mår alldeles fantastiskt bra av solstrålarna som värmer huden. Idag solar jag med måtta, dock aldrig ansiktet. Självklart får jag sol i ansiktet när jag är ute på sjön med vår båt men då har jag solskyddsfaktor 30 i ansiktet och solglasögon.

I år började jag inte lika tidigt med att ta betakaroten som tillskott. Jag har precis avslutat en burk med 30 tabletter och jag kan inte direkt säga att jag är brun men om nu sommaren kommer nästa vecka(hoppas, hoppas) och jag kan vara en del ute så tror jag att det kommer märkas. Självklart kommer jag fortsätta att äta dem i minst 2 månader till. Betakaroten är ett pigment som finns naturligt i främst färgstarka grönsaker som tomater och morötter. Visst kan man klämma i sig massa morötter också men det behövs en hel del innan det syns på huden. Under perioder när jag har ätit mycket morötter har jag främst sett det i handflatorna som då blir lite orangea.

IMG_4492

Så här ser dem ut som jag har ätit och just nu har Svenskt kosttillskott kampanjpris på betakaroten. Passa på :)

Klicka på länken om ni vill läsa om, eller beställa produkten:

https://www.svensktkosttillskott.se/produkter/betakaroten

Källa: www.forskning.se

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer