ICA vs. Arla

Jag älskar kvarg. Äter det i stort sett varje dag och verkar än så länge inte tröttna. Men alla kanske inte vet vad kvarg är. Jag hittade en sida som heter kvarg.nu och läser där att “kvarg är en slags färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrebakterier”. Det låter faktiskt inte särskilt gott men för er som inte har provat kan jag bara säga, gör det. Det smakar mycket bättre än det låter. Jag tycker det är lika gott som glass. Men det är min personliga, lite speciella, smak. 

Jag älskar kvarg. Äter det i stort sett varje dag och verkar än så länge inte tröttna. Men alla kanske inte vet vad kvarg är. Jag hittade en sida som heter kvarg.nu och läser där att “kvarg är en slags färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrebakterier”. Det låter faktiskt inte särskilt gott men för er som inte har provat kan jag bara säga, gör det. Det smakar mycket bättre än det låter. Jag tycker det är lika gott som glass. Men det är min personliga, lite speciella, smak. 

Jag har alltid köpt ICA’s lätt kvarg med 0,1% fett. Den är krämig och inte särskilt syrlig i smaken. Förut åt jag ofta yoghurt naturell till frukost men nu väljer jag kvarg och ibland har jag i lite keso också. Det tillsammans med bär, nötter, frukt eller vad man gillar är galet gott och en bra start på morgonen eller att äta som ett mellanmål. Det är absolut inget fel på yoghurt naturell men kvarg innehåller mer protein och det är bra när man tränar, dessutom håller man sig mätt längre om man äter protein (gärna till varje måltid). 

 Kesella då, vad är det? Det är samma sak men Arlas varunamn för kvarg. Men när jag var och handlade senast på en ICA butik som ligger nära mig  hittade jag en produkt jag inte hade sett tidigare. Arla Mild Kvarg Naturell. Jaha nu kallar även Arla sin produkt för kvarg. Jag var självklart tvungen att köpa hem och prova. Priset för 500g var några kronor billigare än ICA’s.

Det som skiljer de båda åt är endast fetthalten där ICA har 0,1g/100g och Arla har 0,2g/100g. Alltså ingen större skillnad. Men smaken då ? Ja, jag måsste erkänna att det blir oavgjort, de smakar lika bra båda två. Arla’s är lika krämig och god som Ica’s. Prova själva och jämför så får ni se vad ni tycker 🙂

sites/default/files/IMG_4811.JPG

Det som jag kanske kommer ta hänsyn till när jag ska välja är att ICA’s skummjölk kommer från Frankrike och Arla’s från Danmark. Bara Arla produkter med den röda kon på kommer från svenska gårdar. Hoppas det kan komma en ekokvarg snart. Jag gynnar gärna våra svenska bönder. 

Här kommer en variant på glass som är gjort på enbart kvarg och frysta hallon: Kör lätt tinade bär och kvarg med en elvisp en kort stund (eller mosa med en gaffel). Ställ in i frysen minst 1 tim. Toppa med ytterligare lite bär. Saknar man lite sötma kan man ringla över lite honung.

sites/default/files/IMG_4428.JPG

Lätt, gott och nyttigt 🙂 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer