Hälsa Utan Quickfix & Diet

Hemgjord granola

Du har säkert inte missat att granola är en av de senaste frukosttrenderna. Skulle du ha gjort det och undrar vad det är kan jag beskriva det som en krispigare müsli där basen består av olika fröer och gryner. 

Du har säkert inte missat att granola är en av de senaste frukosttrenderna. Skulle du ha gjort det och undrar vad det är kan jag beskriva det som en krispigare müsli där basen består av olika fröer och gryner. 

Första gången jag hörde talas om granola kallade jag det för kaksmulor, för det var nämligen vad jag tyckte att det var, sött och smuligt. Det kändes mer som godis och inte som något som borde stå på frukostbordet. Nu finns det betydligt bättre varianter i butikerna men se upp för de märken som fortfarande innehåller alldeles för mycket tillsatt socker. Sedan finns det dem som sätter sitt namn på förpackningen och tar rejält bra betalt för dessa. Eftersom jag är en medveten konsument ch väldigt noga med att det mesta jag äter ska vara ekologiskt och utan onödiga tillsatser bestämde jag mig för att prova på att göra en egen granola. Det här receptet hittade jag på matvett.se. Receptet är lite omgjort men basen är ungefär densamma som deras.

Det här behövs.

  • 6 dl fiberhavregryn
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl hackade nötter (jag tog hasselnötter och mandlar)
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 msk kardemumma
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1,5 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk honung
  • 3 msk rapsolja
  • 2,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda gryner, frön och nötter i en skål.
  3. Tillsätt kanel,kardemumma och mald ingefära med de torra ingredienserna.
  4. Blanda vatten, honung, olja och vaniljpulver i en skål.
  5. Slå vätskan över grynblandningen och rör ihop.
  6. Lägg bakplåtspapper på en plåt med kanter och fördela blandningen på plåten.
  7. Torka i ugnen ca 45-50 minuter. Rör om blandningen var 10:de minut för att få en fin gyllene färg.

Låt svalna. Därefter är det bara att tillsätta olika torkade frukter som t.ex dadlar, osvavlade aprikoser, russin, gojibär, torkade blåbär, olika nötter eller färska bär. Det finns otaliga möjligheter och varianter, allt är rätt, inget är fel. Ta det som du tycker är gott och välj gärna ekologiskt och KRAV- märkt så mycket som möjligt så blir det nyttigare.

sites/default/files/IMG_4769.JPG

Så här ser granolan ut efter att ha varit inne i ugnen. 

sites/default/files/IMG_4771.JPG

Nu har jag lagt till russin, valnötter och mullbär. En granola ska vara riktigt krispig och knaprig.

sites/default/files/IMG_4779.JPG

Passar utmärkt att strö över yoghurten eller kvargen. Jag toppade med ekologiska lingon och granatäpplekärnor. 

Lycka till!

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer