En kaka till kaffet (gluten och mjölkfri).

Det är inte ofta jag bakar men när jag såg det här receptet tyckte jag att det lät som något som jag skulle kunna göra. För det första, lätt att göra. Jag är ingen bullmamma som står flera timmar i köket och bakar och fryser in. Nej, har jag bestämt mig för att baka ska det gå fort och vara lätt och inte innehålla en massa konstiga ingredienser som jag aldrig kommer att använda efteråt. För det andra, vettiga ingredienser. Jag vill inte mängder av vitt socker och vetemjöl i det jag gör, sådana recept går helt bort. Men det kanske viktigaste av allt, mycket chokladsmak.

Det är inte ofta jag bakar men när jag såg det här receptet tyckte jag att det lät som något som jag skulle kunna göra. För det första, lätt att göra. Jag är ingen bullmamma som står flera timmar i köket och bakar och fryser in. Nej, har jag bestämt mig för att baka ska det gå fort och vara lätt och inte innehålla en massa konstiga ingredienser som jag aldrig kommer att använda efteråt. För det andra, vettiga ingredienser. Jag vill inte mängder av vitt socker och vetemjöl i det jag gör, sådana recept går helt bort. Men det kanske viktigaste av allt, mycket chokladsmak. Älskar mörk choklad 🙂

Det här behövs:

  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl honung eller kokossocker
  • 3/4 dl kakao
  • 2 bananer
  • 3 msk kokosolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl blåbär
  • 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)
  • 1 tsk chiafrön
  • 100 gram mörk choklad
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kokosmjölk
  • Alla ingredienser(utom bakpulvret) är ekologiska.

Gör så här:

  1. Rör samman alla torra ingredienser i en skål.
  2. Mosa bananerna ordentligt och blanda med mjölblandningen.
  3. Gör 3 msk kokosolja flytande(jag smälte i en kastrull) och blanda noga med övriga ingredienser.
  4. Grovhacka valnötterna och blanda i smeten.
  5. Rör ner blåbären (jag hade frysta som jag lät tina en stund).
  6. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt eller i en ugnsfast mindre form (min var 20×15).
  7. Grädda mitt i ugnen 13-15 minuter på 200 grader.
  8. När kakan svalnat, smält choklad i ett vattenbad och rör ner 1 msk kokosolja och 1 msk kokosmjölk i smeten. Blanda väl.
  9. Bred ut chokladsmeten över kakan. Ställ kallt för att svalna.
  10. Garnera med valfri frukt eller bär (apelsin, hallon eller passionsfrukt passar väldigt bra till).
  11. Njut med en kopp kaffe 🙂

Det här receptet kommer från Biofood och är gluten och mjölkfritt. Jag glömde att ha i honung och kokosmjölk och det funkade bra utan. 

sites/default/files/IMG_4716.JPG

Så här såg den ut innan chokladen hade stelnat.

sites/default/files/IMG_4722.JPG

Riktigt god och med mycket smak av choklad.  Kanske något att bjuda på den 6:e juni.

Ha en fortsatt skön söndag.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer