Broccoli-en riktigt nyttig grönsak

Jag måste erkänna att jag inte alltid har tyckt om broccoli, men i dag äter jag den till nästan varje måltid. Kanske för att jag vet hur otroligt nyttig den vackra grönsaken är. För visst är det lättare att äta något som kanske inte smakar jättegott men som gör så mycket gott för kroppen.

Jag måste erkänna att jag inte alltid har tyckt om broccoli, men i dag äter jag den till nästan varje måltid. Kanske för att jag vet hur otroligt nyttig den vackra grönsaken är. För visst är det lättare att äta något som kanske inte smakar jättegott men som gör så mycket gott för kroppen.

Broccoli är medlem av kålfamiljen och nära besläktad med blomkål. Broccoli är en av de mest näringsrika livsmedel vi kan äta och den är full av nyttiga C-vitaminer men innehåller även A,B,E och K-vitaminer. Dessutom rikt på järn, kalcium, kalium, magnesium, zink. Anioxidanten och karotenoiden (fettlösligt närings- och färgämne som förekommer i växter) lutein skyddar ögat mot bl.a grå starr.

Broccoli sägs kunna skydda mot cancer och forskare har kommit fram till att det är antioxidanten sulforafan som stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Sulforafan skyddar även mot diabetes och högt blodtryck. Broccoli sägs även kunna sänka kolesterolvärdet och har även en stark positiv inverkan på kroppens avgiftningssystem. Bäst skydd ger broccolin om den äts rå och dessutom förlorar den både näring och smak om den kokas för länge.

Näringsvärde per 100 gram:

  • 30 kcal
  • 3,1 g kolhydrater
  • 0,3 g fett
  • 3,5 g protein
  • 3,1 g kostfiber
  • 8,3 g C-vitamin

Jag ser också till att alltid köpa KRAV- märkt broccoli för att slippa onödiga bekämpningsrester.

sites/default/files/IMG_4302_0.JPG

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer