Köttfri måndag.

Vi svenskar äter mycket kött. Enligt Livsmedelsverket äter vi 62 kilo rent kött per år och det är 20 kilo över deras rekommendationer. Personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancerform jämfört med dem som äter mindre kött eller inget kött alls. Vissa hävda t.o.m att högproteinkost är lika farligt som rökning. Jag låter dem frågan/påståendet vara obesvarad för kött är trots allt ett av det mest näringsrika livsmedel med en unik sammansättning av näringsämnen som kroppen behöver.

Vi svenskar äter mycket kött. Enligt Livsmedelsverket äter vi 62 kilo rent kött per år och det är 20 kilo över deras rekommendationer. Personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancerform jämfört med dem som äter mindre kött eller inget kött alls. Vissa hävda t.o.m att högproteinkost är lika farligt som rökning. Jag låter dem frågan/påståendet vara obesvarad för kött är trots allt ett av det mest näringsrika livsmedel med en unik sammansättning av näringsämnen som kroppen behöver. Visst har vi alltid ätit kött men man tror med största sannolikhet att stenåldersmänniskan åt kött 1 gång i veckan.

Om du ska äta kött så välj gärna svensk kött för svenska djur är friskast inom EU med ett unikt lågt antibiotikaanvändande i djurhållningen.  Enligt Livsmedelsverkets hemsida kan rester av läkemedel som ges till djuren återfinnas i maten. KRAV- märkt kött är förstår bäst om du vill äta kött. De djuren behandlas väldigt restriktivt med antibiotika och efter en ev. antibiotikaanvändning tar det tid innan köttet får säljas som ekologiskt. Dubbelt så lång tid som för konventionella djur.

Alla kan ta en köttfri dag i veckan för miljön, djuren och den egna hälsans skull.

Så här ser min lunch ut i dag 🙂

sites/default/files/IMG_4282.JPG

Källa: SvD, Livsmedelsverket, KRAV, Quality Meat

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer