Medicinsk Yoga

Igår var jag på medicinsk yoga – vilken upplevelse! Jag har alltid tänkt att medicinsk yoga är kopplat till sjukvård, och därmed landsting, och ser framför mig någon i arbetskläder som guidar yoga under starka lysrörslampor. Vad fel jag hade!

 

Igår var jag på medicinsk yoga – vilken upplevelse! Jag har alltid tänkt att medicinsk yoga är kopplat till sjukvård, och därmed landsting, och ser framför mig någon i arbetskläder som guidar yoga under starka lysrörslampor. Vad fel jag hade!

 

Yogainstruktören var inhyrd från ett yogacenter och hela yogaklassen kändes väldigt.. flummig? Får jag nog säga. Väldigt filosofiskt. En del grejer var helt utanför min bekvämlighetszon – som mantrasång till exempel. Men det var en lugn, meditativ och lärorik yogaklass som jag definitivt kommer gå tillbaka till. Ser det som en utmaning för mitt rastlösa och stressande sinne.

 

Först var det faktiskt inte så självklart att jag ville tillbaka för eftersom alla rörelser var så långsamma och stillsamma fick jag så ont i höfter, rygg och axlar. Jag pratade med instruktören efteråt och hon sa till mig att testa sitta på en stol nästa gång och när jag förklarade hur ont i ryggen det gör att ligga på rygg så länge sa hon ”Jag ska fundera, och så har jag en lösning till dig nästa gång!”

Det är detta jag älskar med yoga! Hur det går att individanpassa och hur en ska känna efter dagsformen och tillåta sig själv att känna och acceptera (även om jag är dålig på det).

 

Klassen var som sagt lite lärorik (och väldigt andlig) och tänkte jag skulle dela med mig av vad jag lärde mig och fick vara med om igår:

 

– Vid in och utandning kan en tänka eller säga Sat Nam (Sat – inandning, Nam – utandning). Sat nam betyder ungefär ”Jag är sann”. Jag tyckte det var ganska skönt att ha ord att fokusera på för att inte tankarna skulle vandra iväg.

 

– Om du sätter ihop händerna och placerar tummarna mot bröstbenet och samtidigt sjunger mantra (tex Saaaaaaaat Nam) så känner du vibrationerna från sången och det är väldigt häftigt och lite avkopplande. Även om det också för mig var mycket, mycket obekvämt.

 

– Eldandning innebär ganska snabba, korta andetag. Jag vågade inte testa för bröstkorgen var så ansträngd redan av alla inflammationer jag känt av under dagen. Enligt yogaläraren var det väldigt bra för coremusklerna att göra eldandning samtidigt som en ligger på rygg, lyfter huvudet och tittar på tårna. Det är dock viktigt att inte göra detta vid menstruation eller graviditet.

 

– Hitta ”blickfokus”, genom att blunda och titta snett uppåt. Genom att fokusera på detta ”tredje ögat” som det kallades kunde en använda det som ett sätt att komma tillbaka till nuet när tankarna gled iväg på annat.

 

– En andningsövning, ligg på rygg och lägg en hand strax under naveln och den andra under nyckelbenet. Låt armbågarna falla till sidan så det inte är ansträngt. Känn hur du andas med magen och andas in – ut. Jag gör aldrig sånt här. Har inte tålamodet till att ligga still så länge och bara andas. Tyckte dock att det hjälpte lite av att faktiskt ha handen på magen och vid axeln, blev ett helt annat fokus.

 

Detta är kanske självklara saker för de som yogat ett tag men för någon som varit på diverse yogaklasser på olika gym och gjort några klasser från youtube var det mycket intressant! Ska bli kul att se vad som händer nästa vecka – och framförallt vad jag får för lösning vid avslappning på rygg! 

 

Idag fortsätter min lugna träningsvecka med sjukgymnastik och eventuellt mer yoga ikväll. Det är ett pass på ett gym så tror det blir mer fysiskt än igår. Känns verkligen i höften att jag jobbar mer med den nu, men hoppas att det är positivt på lång sikt! 

Ha en fin dag 🙂  

 

 

Om du vill veta mer om begreppen:

 

Eldandning:

https://www.kundaliniyoga.se/showpage.php?idPage=13

 

Trede ögat (engelska):

https://en.wikipedia.org/wiki/Third_eye

 

Bilder är från pixabay.se samt pinterest. 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer