14 tips på smärtlindring utan mediciner

Här har jag sammanfattat varenda smärtlindringsknep utan mediciner som jag har testat under åren med ankyloserande spondylit. Några återkommer jag alltid till. Jag vet inte hur det är med er, men ibland glömmer jag alla bra knep som finns så det kändes bra att samla alla på ett och samma ställe.

Här har jag sammanfattat varenda smärtlindringsknep utan mediciner som jag har testat under åren med ankyloserande spondylit. Några återkommer jag alltid till. Jag vet inte hur det är med er, men ibland glömmer jag alla bra knep som finns så det kändes bra att samla alla på ett och samma ställe.

De här tipsen skulle kunna funka mot fler typer av värk än ledvärk, andra typer av ryggsmärta, muskelsmärta osv. När värktabletter inte räcker eller om man av någon anledning inte vill ta smärtstillande kan dessa vara till hjälp. Då jag själv blir bäst hjälpt av värme är många tipsen anpassade efter detta, men det går säkert lika bra i många fall att till exempel frysa vetekudde eller på något annat sätt använda kyla. Hoppas att det finns något knep som kan hjälpa! 

14 tips mot smärtlindring utan mediciner: 

1. Spikmatta. Cirkulationen ökar och det blir varmt där den trycket. Jag brukar ligga 15-20 minuter och tycker att det både hjälper för stunden och över en tid.

2. Vetekudde. Seriöst det bästa som finns. Hjälper inte så mycket för höfterna men rygg, nacke och axlar brukar vara tacksamma. Det finns en sorts vetekudde som man kan spänna fast runt höften så sitter den mer på plats också, den kan jag verkligen rekommendera.

3. En varm dusch/varmt bad. Enough said.

4. Tigerbalsam. Sprider också en varm och skön känsla. Om man råkar ta för mycket och det inte känns bra är det enklast att tvätta bort med oliv-eller rapsolja.

5. Stretchövningar. Beror på hur ont du har och hur nycket kan röra dig. Allra bäst i förebyggande syfte men kan lossa lite på den värsta smärtan.

6. Övningar på pilatesboll. Om det känns stelt och tajt över bröstkorg/bröstrygg, testa lägg dig på rygg och sträck ut armarna på en pilatesboll. För mig gör det lite ont först men sen är det bara skönt.

7. Foamroller. Antingen för att mjuka upp spända muskler eller min favorit: ligg på rygg nära en vägg, lägg foamrollern under ländryggen där det känns bra, lyft upp benen mot väggen. Under ett av mina skov var det här det enda som gav mig tillfällig smärtlindring.

8. Simma. Om du har möjlighet att ta dig till en simhall. Gärna i varmvattensbässäng. Behöver inte vara snabbt eller korrekt, bara rör dig framåt i vatten. För mig tar det en stund men sen släpper en del av smärtan.

9. Varmvattensbassäng. Bara flyt runt och njut. Kolla med ditt landsting om du har möjlighet att få gå regelbundet på bassängträning. Jag rekommenderar det verkligen.

10. Värmefilt. En av de bästa julklapparna jag någonsin fått.

11. Ha extra täcken/filtar nära sängen. För att enkelt och snabbt skapa värme och därmed smärtlindring under tex stela morgnar.

12. Kinesiotape. Används mycket för att förebygga skador. En hudvänlig tejp som ”lyfter upp” musklerna så som jag förstått det (kan ha fel). Finns instruktioner på youtube eller be sjukgymnast om hjälp!

13. Tensapparat. Måste skaffa en sån här! En apparat som skickar ut en svag simulerande ström genom muskeln. Känns lite som att det ”pirrar”. Har testat hos sjukgymnasten och då var det som att all smärta upphörde en stund. Enligt min sjukgymnast kan man tydligen ha igång denna en längre stund och då ger den effekt i flera timmar!

14. Gravidbälte. För att stabilisera höfterna och ge avlastning. Kändes superkonstigt att vara så väldigt ogravid och ta på sig ett sådant men det kändes väldigt bra när jag gick för höfterna höll liksom ihop bättre.

sites/default/files/DSCN3297.JPG
Ha en fin måndag! 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer