108 solhälsningar

Redan för ett år sen kom jag över begreppet 108 solhälsningar. Det var tack vare en yogaprofil på instagram (yogagirl) som skrev att hon gjorde det varje år på nyårsdagen. Tanken lockade mig att göra en sådan utmaning, både fysisk och mental, som start på ett nytt år. Jag läste inlägget den 2e januari i år och det slog mig inte att jag såklart kunde gjort solhälsningarna den 3e, 4e eller tom 5e januari. I vilket fall som helst så föll det i glömska.

Redan för ett år sen kom jag över begreppet 108 solhälsningar. Det var tack vare en yogaprofil på instagram (yogagirl) som skrev att hon gjorde det varje år på nyårsdagen. Tanken lockade mig att göra en sådan utmaning, både fysisk och mental, som start på ett nytt år. Jag läste inlägget den 2e januari i år och det slog mig inte att jag såklart kunde gjort solhälsningarna den 3e, 4e eller tom 5e januari. I vilket fall som helst så föll det i glömska. Men så kom jag att tänka på det häromdagen och viljan att göra 108 solhälsningar kom tillbaka. Så nu har jag bestämt att göra det på nyårsdagen.

 

Jag har tränat väldigt lite yoga under hösten och min kropp kommer nog inte vara beredd på 108 solhälsningar. Men det är lite det som är grejen känner jag. Yoga och solhälsningar är så tillåtande i sig att det inte spelar någon roll att kroppen inte är i toppform. Det behöver inte gå snabbt eller smidigt eller se snyggt ut. Det handlar om att vända sig inåt och bevisa för sig själv att kroppen klarar mer än vad man tror.

 

Varför just 108? Jag har sökt runt lite och det jag kan hitta är att numret 108 härstammar från indiska traditioner och kultur men också astrologi och numerologi. I många tusentals år har mala (ett halsband av 108 kulor) använts vid bön och meditation. Betydelsen är öppen för tolkning. Om det är någon som vet mer får ni gärna höra av er! 

För mig innebär 108 solhälsningar att lägga grunden för det nya året där jag vill att fokus ska ligga på hälsa, inifrån och ut. Ett sätt att visa för mig själv hur dedikerad jag är och hur disciplinerad jag kan vara. Det ska bli så spännande att göra detta tycker jag. Ingen press och inga krav om hur snabbt eller smidigt eller hur lång vila det får vara emellan. Bara jag, mattan och rörelse så som kroppen tillåter.

 

 

Jag kommer följa solhälsningar enligt ashtanga tradition efter instruktioner jag fick på en yoga workshop för nåt år sen. Men det finns flera varianter och traditioner. Googla bilder “sun salutations” så finns det hur mycket instruktioner som helst, välj den som passar dig! 

 

Källor

Text: yogobe.com/se/blog/vad-ar-en-global-mala

          yogajournal.com/article/practice-section/the-number-108/

Bild1: picturequotes.com

Bild 2: Privat

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer