Träning Genom Livet

När peakar man?

 

När peakar man?När peakar man egentligen? Har funderat på denna frågan ett tag. Med andra ord, när kan man inte längre förbättra sig själv, rent prestationsmässigt? Och när det mest realistiska målet är att man behåller sin kondition och styrka från år till år, vilket kan vara nog så svårt.

Varför undrar jag?

Jo, för att jag märker att jag fortfarande blir bättre från år till år. Både på skidåkning, cykling och styrka. Och detta trots att min kropp dras med problem, men det gör mig ännu mer sporrad av att hitta alternativa fysiska aktiviteter när de vanliga inte uppskattas av min kropp.

Hitta bra information på bloggen Prestera Mera och därifrån har jag plockat följande information.

Metabolismen avtar

Ork och energi avtar med åren, vilket inte är så konstigt. Även att vår metabolism avtar är nog allmänt känt. Det är detta som gör att du inte kan äta lika mycket när du är äldre som du kunde när du var yngre, om du vill behålla vikten. Och som ett resultat av detta går många av oss upp i vikt över åren, och det blir dessutom desto svårare att bli av med dem.

Den sänkta metabolismen som gör dessutom att ”…din ”motor” tappar 1% i verkningsgrad varje år…” Detta innebär att du måste ta i mer för att få ut samma fart, vid tx löpning eller cykling. Men som med så mycket annat som är bra med träning, så kan dessa negativa effekter kan bromsas upp just med regelbunden träning. Och att upprätthålla både muskelmassa och syreupptagningsförmåga är därför bra på alla sätt och vis (och även det visste vi ju, eller hur?).

När peakar man?Kronologisk ålder vs Fysiologisk ålder

Enligt Prestera Mera har man studerat korrelationen mellan just den kronologisk och fysiologisk ålder. Och dessa måste inte alls överensstämma.  …”Åldern som står på körkortet behöver nämligen inte vara din fysiologiska ålder. Att din kropp hålls yngre och friskare med hjälp av träning är ingen direkt kioskvältare. Kort summerat så bekräftade studien att kronologisk och fysiologisk ålder inte ökar linjärt, inte ens när man kontrollerar för livsstilsfaktorer så som rökning, träning, ekonomi m.m så ser man att den fysiologiska åldern är linjär. Men någonting verkar hända runt 55 års ålder då den fysiologiska åldern skenar iväg och vi blir äldre snabbare.”

Så mitt mål?

Just nu att förbättra mig och inte låtsas om att jag går på mit 56:e år, just i år, hehe. Nästa år kanske blir det året då jag ”nöjer” mig med att hålla samma nivå. Men då är jag på en bra nivå, så inte alls pjåkigt skall ni veta. Vi får se!

Hur tänkter du när det gäller detta? Vore kul att höra! Kram Catharina

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras