Greppstyrka

Tough viking bjuder på en hel del hinder som kräver att man har ett bra greppstyrka. Vill man variera sin träning och inte bara träna i att hänga i en chinsstång, köra monkeybar eller hänga i ringar kan man testa på klättring. Jag var på Klätterverket i Sickla testade på detta med en egen instruktör.

Tough viking bjuder på en hel del hinder som kräver att man har ett bra greppstyrka. Vill man variera sin träning och inte bara träna i att hänga i en chinsstång, köra monkeybar eller hänga i ringar kan man testa på klättring. Jag var på Klätterverket i Sickla testade på detta med en egen instruktör.

Det börjar med att man kommer dit och får prova ut ett par klätterskor (tänk en blandning mellan ballerina- och bowlingskor). Sedan får man trä på sig en sele. Selen kopplas sedan på ett rep i anslutning till banan man ska klättra och repet kopplas till instruktören som står kvar på marken och säkrar. Så med andra ord sitter man fast ordentligt och det finns ingen risk att falla handlöst ner i marken. 

Banorna är numrerade efter olika svårighetsgrader och börjar med 3A vilket är den lättaste. Det innebär att det i princip är en helt rak sträcka på väggen med god greppstyrka på “plupparna”. 3B är lite svårare, 3C ytterliggare svårare. Efter C går numreringen över till 4A och så fortsätter det. Ju svårare banan är desto klurigare blir vägen man ska ta sig upp lägst och “plupparna” på väggen blir svårare att greppa tag om. Man får alltså följa en färg på plupparna när man klättrar längst väggen. Det som är viktigt att tänka på när man klättrar är att krypa ihop och sedan skjuta ifrån med benen, armarna ska man inte använda till att dra sig upp utan för att hålla sig kvar. Förutom att man tränar greppstyrka tränar man i princip hela kroppen. 

Det finns väggar där som kallar för Boulders. Väggarna är upp till 5 m höga och under ligger det tjocka madrasser, på dessa klättrar man fritt utan rep. Riktigt roligt!

Att klättra tyckte jag var super kul och absolut något som jag kommer göra igen. Även om jag tyckte i början att det var otroligt läskigt att släppa taget om plupparna när man skulle ta sig ner, men samtidigt kändes det tryggt med vår grymma instruktör som hade stenkoll på en. Vissa väggar har s.k automatsäkringsmaskiner, om man kommer och ska klättra själv är dessa super bra, då säkrar man sig i maskinen och inte i instruktören. Jag vågade dock inte köra dessa för jag tyckte det var för läskigt att släppa taget när jag skulle ner, haha.

Vill ni veta mer om klättring och boka instruktör eller kurs gå in på: www.klatterverket.se

Tänk på att om ni inte har något grönt kort så måste ni boka en instruktör som är med och säkrar er. Detsamma gäller om man ska använda automatsäkringsmaskin då är grönt kort ett måste. Annars kan ni välja att köra Boulder väggarna, för det behövs inget gönt kort. 

 

sites/default/files/received_10154562722726002.jpeg

Följer gula pluppar, svårighetsgrad 5B+

sites/default/files/received_10154562723681002.jpeg

 

 

/Maria

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer