Skippa Sockret

Glutenfri chokladtårta med passionsfruktscurd och lyxig kaffeglasyr

Drömmig chokladtårta! <3

Hallå alla fina! Från en härlig strand på Mallorca tänkte jag passa på att bjuda er på ett tredje tårtrecept i samarbete med Kung Markatta. Idag har vi en glutenfri chokladtårta med passionsfruktscurd och kaffeglasyr, mums! Tårtan kan enkelt göras mjölk och laktosfri om man så önskar 🙂 Jag hopppas att ni kommer gilla receptet!

Glutenfri chokladtårta med passionsfruktscurd och lyxig kaffeglasyr

Botten:
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 3 dl kokossocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl valfri yoghurt. (Använd havregurt, soygurt eller liknande för laktos- och mjölkfri tårta.)
  • 2 dl starkt kaffe
  • 2 ägg
  • 1 dl olja
Passionsfruktscurd:
  • 2 dl passionsfruktspuré
  • 2 tsk stevia strö eller annan valfri sötning
  • 1 msk kokosolja
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1 gelatinblad
Kaffeglasyr:
  • 150 g smör eller margarin (t.ex mjölkfritt)
  • 1 dl valfri grädde, t.ex soja- eller havregrädde
  • 1 dl kakao
  • 1 dl stevia strö eller annan valfri sötning
  • 4 msk starkt kaffe
  • 4 msk agavesirap
Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla två springformar, 20 cm i omfång alternativt att du använder en form och sedan delar din botten efter gräddning.
  3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt valfri yoghurt, kaffe, olja och ägg. Vispa nu några minuter med elvisp tills du fått en jämn och fin smet.
  4. Fördela nu smeten i formarna/formen och grädda i nedre delen av i ugnen cirka 30 minuter. Känn med en sticka så bottnarna är torra när du tar ut dem. Låt bottnarna svalna ordentligt innan du tar loss dem från formarna.
  5. Lägg gelatinbladet i iskallt vatten. Koka nu upp passionsfruktspurén tillsammans med sötningen i en kastrull. Tillsätt sedan ägg och äggula och kör på låg värme. Använd en visp och rör om hela tiden, det ska börja tjockna men får ej koka. Ta bort från plattan när du har fått en lite tjockare konsistens.
  6. Tillsätt kokosolja och gelatinbladet och blanda ordentligt, det går även bra att använda en stavmixer. Låt sedan curden svalna helt. Det går jättebra att förbereda din curd några dagar innan och förvara i kylen.
  7. Börja nu med kaffeglasyren. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan grädden och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna, vispa med elvisp tills du får en jämn glasyr.
  8. Nu är det dags för sista momentet – montera ihop tårtan! Lägg passionsfruktscurden mellan de två bottnarna och täck tårtan med kaffeglasyren. Pudra tårtan med kakao och toppa med färska bär!

Glutenfri chokladtårta med passionsfrukt och kaffeglasyrFoto: Derin Ivgen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras