Stretchövningar efter löpturen

När gymråttan tar sig ut och springer 

När gymråttan tar sig ut och springer 

 

Jag är verkligen en periodare när det gäller löpning. När jag var yngre hatade jag att gå ut och springa, sedan fick jag ett litet ryck när jag var 20 och helt plötsligt älskade jag att springa. Endorfinet man fick efter löprundan, svettet som bildades i pannan och rann ner över tinningen. Det var helt underbart och jag tycket att det var lätt och roligt att gå ut och springa. Det fanns inga direkt barriärer och hinder. Detta höll väll i sig i dryga 3 år och nu tycker jag bara att det känns tungt och det är lite motstridigt att tas sig ut. Kom ut två gånger i sommaras men då på lite kortare turer men räknar jag inte med dem var det dryga ett år sedan jag var ute och sprang och då var det  intervaller. 

 

Har de senaste dagarna haft ont i huvudet, haft en spänning runt tinningarna och känt mig lite låg. Så jag tog mig en funderar och reflekterade över varför det kom sig att jag haft ont i huvudet. Vad kan det bero på? Förra året vid den här tiden var jag ute och gick väldigt mycket, typ varje dag. Detta för att komma i form till den kommande tävlingen som jag hade satt upp som mål. Då var jag ute minst en timme varje dag och fick i mig frisk luft, jag fick solljus samt rörde på kroppen på ett helt annat sätt än bara att stå i gymmet och lyfta vikter. Fast jag var mycket inomhus då jag pluggade denna tiden förra året och satt på föreläsningar minns jag inte att jag hade denna typen av huvudvärk. Så jag la ihop 1+1 och tänkte att jag förmodligen har huvudvärk nu och haft det ett tag för att jag inte är ute på samma sätt längre och får i mig solljus och friskt syre och härlig luft som kysser mitt ansikte. Så igår kväll fick jag ett litet fnatt och ryck och bestämde mig för att snöra på mig löparskorna och gå ut och springa, för att se om huvudvärken skulle släppa. 

 


 

Det var sååå skönt! Trots träningsvärk i benen efter benpasset dagen innan gick det förvånansvärt bra och jag kände mig relativt lätt och spänstig. Dock fick jag lite ont i ena knät och lite i höften, men trots detta var det riktigt härligt att springa. Vem vet, kanske blir det ett litet nytt mål för mig att ta mig ut och springa minst en gång i veckan (skulle vilja säga två gånger i veckan, men bättre att ha ett litet lägre och realistisk mål i början, så att man inte blir besviken på sig själv om man inte skulle hinna/orka med två gånger i veckan). Men det var så härligt att känna hur kroppen arbetar på ett helt annat sätt än vad jag generellt sätt brukar göra (på gymmet och vara en gymråtta och lyfta skrot). Det var inte bara skönt för kroppen att göra något annat det var även väldig härligt för psyket att få göra något annat. Att bara mata på, inte tänka så specifikt mycket och bara fortsätta springa och låta den friska luften få komma ner i mina lungor och syresätta kroppen och hjärnan.  

 

Brukar inte vara så bra på att stretcha efter mina gympass, men efter denna löptur som blev en runda på dryga 5,5 km kände jag att jag iaf måste stretcha höftböjaren och rumpan lite så att jag skulle kunna ta mig upp ur sängen i morse. Och det gick! 😀 kände mig mör i benen men hade nog vart ännu stelare om jag inte hade stretchat  igår efter löpturen. 

 

Höftböjaren

Tänk på att vinka ut det bakre benet och foten lite och tryck bakhälen ifrån dig. Spänn rumpan och känn att den ska igenom höftet, spänn även magen och har en stolt och rak hållning i överkroppen. 


 

Stående stretch för rumpan

Placera ena benet och foten på det andra benet, ta tag i något som är stadigt och luta dig bak och neråt samtidigt som du presser ner det böjda knät på marken. 


 

Baksida lår 

Stå med benen och fötterna nere varandra med lätt böjda knän och luta dig fram och ner mot marken. Försök att nudda fingrarna i marken. Jag är lite överrörlig i baksida lår så jag personligen kommer väldigt långt ner med mina fingrar och händer mot marken. Känn efter hur det känns men sträva att komma ner med fingrarna mot marken. 

 

 

Detta tror och hoppas jag att jag faktiskt kommer fortsätta med. Fick ett riktigt härligt endorfin påslag och jag känner att det gjorde mig gott. Det blev en runda på dryga 5,5 km och en tid på 26minuter. Jag är nöjd över min prestation och tackar mitt yngre jag för att ha arbetat upp en relativt god grund kondition samt spinningpassen jag håller en gång i veckan.

Mitt nya mål inom träningen är att få till minst ett löppass i veckan. Jag känner ingen press på att få ner tiden eller just nu öka distansen, vill bara få till en löptur för välbefinnandets skull. Känner ändå att jag saknat det och att jag mår bra av det, så därför ska jag göra det! Ingen press på presation utan ren njutning och lycka! 


Kanske kan du ockå hitta ett nytt mål som du gör utan några krav och måsten, utan för att du tycker det är kul och blir glad av det 

 


No Comments Yet

Comments are closed

bbb