Positiv feedback kan ändra synen som vi har på oss själva

Inte en dag försent att komma in i rutiner för kropp och själs skull!

Inte en dag försent att komma in i rutiner för kropp och själs skull!


Var inte längesen jag skrev om utseendehets och de kommentarer jag fått i gymmet ang min vikt. Och oavsett hur mycket skinn man har på näsan och hur självsäker och trygg man är i sig själv skapar sådan kommentarer ett sår inom en. Detta såret har för mig successivt försvunnit och blivit mindre ju mer jag kommit in i mina egna matrutiner igen efter sommaren. Utesluter det jag vet att jag och min mage inte mår bra av. Jag har inte fått något utrett, men enligt min egna diagnos finns det en stor sannolikhet i att jag har IBS, vilket för mig innebär att av vissa råvaror mår jag inte så bra av och min mage svullnar upp till en ballong och som om jag vore gravid i sjunde månaden. Nu när jobbet är på gång på allvar igen och som jag skrev i mitt förra inägg ang mellanmål är det något som är otroligt viktigt för mig och något som gör att jag håller min mage lugn och platt. Detta har gett tillbaka mitt självförtroende och tryggheten i mig själv igen. 

 

Vi blir alla på ett eller annat sätt påverkade av kommentarer, sociala medier, tidningar och tv. Dessvärre och tråkigt nog tar vi alla generellt sätt in den kanske enda negativa kommentaren av alla positiva vi får, den påverkar oss mest och tar mest energi ifrån oss. Istället för att lyssna på de positiva som kan ge oss energi. Förra veckan var jag hos mig frisör som tränar sjukt mycket och har en riktigt bra fysik. Han har följt min träningsresa och sett min utveckling genom åren och det första han säger när jag kommer in är att det verkar gå bra med träningen, att jag ser stark ut. Under tiden pratar vi mycket om träning och jag nämner då att planen är att tävla nästa vår men i body fitness istället för bikini. Att planen och måstet nu är att gå upp och muskla på mig, att jag måste få större axlar och bredare rygg. Mellan raderna säger jag väll lite att jag tycker jag gått upp och blivit lite fluffig, kanske som ett försvar från de kommenterar jag fått förut. Lika bra att jag säger att jag gått upp, istället för att han ska tänka det eller säga något om det. Tänker att det är bättre att synliggöra och blotta sina brister än att någon annan ska behöva tänka det. Men den reaktionen jag fick utav honom var inte alls som jag hade trott. Istället för att nicka med lite och säga ”jajo det kanske du har gjort, men det är ju också lite det du behöver göra för att bygga muskler, äta lite mer” fick jag istället en reaktion där han ryckte tillbaka lite och som var helt förvånad över mitt egna uttalande och sa ”ne det tycker jag verkligen inte, jag tycker mer att du ser stark ut och att det är muskelmassa du har”. 

 

Den kommentaren har fastnat i mitt huvud på ett positivt sätt. Jag har ändrat synen på hur jag ser på mig sjäkv. Jag har fått tillbaka mina matrutiner, vilket är en stor faktor i det hela och som gör att jag känner mig i bättre form och som gör att jag känner mig starkare både fysikt och psykiskt. Jag känner mig starkare i mig själv igen.

Jag tror och anser att vi alla måste bli bättre på att ge varandra positiv feedback men också konkret positiv feedback. Man är generellt sätt väldigt duktigt på att se vad man själv och andra kan göra bättre, vad man kan ändra på och vad som inte är bra. Är väldigt viktigt att se vart man startade oavsett om det är inom träning, utbildning eller jobb. Glöm inte att titta i backspegeln då och då för att se hur långt du kommit, vad du har lyckats och vad du uppnått. 

 

Du må behöva blicka tillbaka i bland i backspegeln men glöm inte att se framåt. Det är ändå dit vill vi gå, nå våra mål, uppfylla våra drömmar och skapa nya mål och visioner. 

 

Inom träningen skriv exempelvis upp vart du befinner dig nu inom det området du är verksam i, hur snabbt/långt du springer, vikter du ta, hur rörlig du är. Utifrån det sätter du upp några SMARTA mål

Exempelvis att kunna springa 1 mil, ta 100 kg i marklyft, stå på händer. Inom utbildning blicka tillbaka och se vad kunde jag innan, vad har jag lärt mig och vad vill jag lära mig eller grotta ner mig mer inom? 


Glöm inte! Du har större framruta än backspegel…

 


No Comments Yet

Comments are closed