Mellanmål som är lätta och snabba att få i sig i farten

 

 

Vikten av matrutiner och tips för att förenkla vardagen med lätta och snabba mellanmål att få i sig när man har ont om tid.  

 

Jag är verkligen en människa som mår bra av rutiner och specifikt när det kommer till rutiner när det gäller mat och näringsintag. Men jag har också märkt att jag inte får bli för låst eller fast med mina rutiner och låta de gå ut över mitt socialliv. Hela jag mår som bäst när jag äter var tredje timme. Min mage är lugn och mår bra och blir inte lika uppsvälld, mitt humör är i balans, min stresskapacitet är högre, jag är pigg och glad och får ingen yrsel samt att jag inte får något sötsug eller känner mig hungrig och som att jag missat att få i mig tillräckligt med näring. 

 

Men ibland kan det bli så att det går lite längre tid än vad jag tänkt eller vill att det ska göra mellan intagen och då kan jag bli inte alla men iaf många av de ovanstående sakerna. Framförallt om jag inte får till att äta lunch vid 12 tiden och det råkar bli vid 14. Efter jag ätit min lunch är jag fortfarande hungrig och har ett konstant sug och begär efter mat. 

 

Men för att minimera detta och för att mina PT-kunder ska få en glad och inte grinig tränare som tränar dem är det viktigt för mig att få i mig något så att mitt humör håller sig uppe. Ibland har jag enbart 5 min mellan mina kunder, vars tider ”krockar” med när jag skulle behöva få i mig något. Skriver ”krockar” då det är jag som lägger in min kunder och planerar mitt egna schema i samråd med när de kan. Så på ett sätt är det lite mitt egna fel att det ”krockar”, men måste ju ta hänsyn till när kunden kan ses också och inte enbart efter min mat och sovklocka. Måste vara flexibel och kunna anpassa sig. Dessa dagar när jag har många kunder efter varandra med korta pauser är det viktigt för mig att ha planerat och förberett mellanmål som jag snabbt kan få i mig. 

 

Mitt bästa mellanmåls tips som både är enkelt att göra, att ta med och snabbt att få i sig (om det skulle behövas).. kokta ägg. Så enkelt att ta med sig, mättar bra, innehåller massa nyttigheter och är rikt på protein. Ägg är ett multivitaminpiller som innehåller höga halter av antioxidanter så som E-vitamin, selen, riboflavin, vitamin A, zink, folat, niacin, vitamin B12 samt att halter av vitamin D är höga. Något som vi här i norden behöver få i sig lite extra av under våra mörkare vinter månader, då vi inte får så mycket D-vitamin av solen.

 

Ägg innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan utnyttja allt protein i ägg. En vuxen man behöver varje dag få i sig protein motsvarande 8 och ett halvt ägg, en kvinna ungefär 7 ägg. svenskaagg.com

 

Jag brukar koka upp ett dussin ägg i början av veckan som jag sedan har i kylen så att jag enkelt kan ta med mig i farten utan att behöva planera och tänka på att det ska kokas och så. För att göra det ännu smidigare för mig under dagen skalar jag ägget/äggen innan jag går, så att jag snabbt och smidigt får i mig lite näring när det krisar. Knäckebröd eller ett grovt bröd brukar jag även få i mig så att jag även få i mig lite kolhydrater. 

 

Ägg innehåller fler vitaminer i högre koncentrationer än de flesta grönsaker.

 

8 enkla och snabba mellanmål att ta med sig 

  •  Kokta ägg med en skiva knäckebröd eller grovt bröd
  •  Skivat äpple med kanel och jordnötssmör eller annat nötsmör 
  •  Banan 
  •  Protein chokladbollar (recept finns i bloggen – https://sporthalsa.se/bloggar/sara/14101)
  •  Proteinshake 
  •  Nötter 
  •  Frukt och 
  •  Proteinbar
No Comments Yet

Comments are closed