Intensiv, snabb och effektiv träning

 

Kickstarta kroppen med lite helkroppsträning i form av tabata intervaller. 

 

Kickstarta kroppen med lite helkroppsträning i form av tabata intervaller. 

 

Du sätter igång pulsen, utmanar konditionen, styrkan, uthålligheten, mjölksyretröskeln samt psyket och din egna förmåga att pusha dig framåt och vidare med en till, en till osv. 

 

Har skrivit om tabata innan men här kommer återigen en förklaring till vad det är och hur det utförs:

En tabata intervall innebär att du kör en och samma övning i 20 sekunder allt vad du har och vilar sedan 10 sekunder, detta upprepas 8 gånger. Detta resulterar i att en tabata intervall är 4min lång totalt. Sedan är det upp till dig att avgöra hur många intervaller du vill köra.

 

Finns väldigt bra appar för det här som räknar ner och signalerar när det är dags att köra gång och sedan när du får vila. Så att man slipper hålla koll på tiden själv, för det är inte där din fokus ska vara, den ska vara på att ge allt i övningen. 

 

Kan även rekommendera Total Body Tabatapå Spotify. Då får du både peppande musik och någon som räknar ner till dig när det är dags att köra samt visslar/tutar när du får återhämta dig. 

 

sites/default/files/total-body-tabata-vol-8.jpg

 

Idag ska jag själv hålla i ett tabata pass på Sturebadet på våran Bootcamp klass. De redsak jag tänkta använda mig av idag är en bodypump skivstång med viktplattor. Och de övningarna som jag hade tänkta att deltagaran skulle få sätta tänderna i idag är: 

 

  • Höga knän med skuggboxning 
  • Knäböj med axelpress 
  • Armhävningar med händerna på skivstången (sätter även coren och balansen i arbete)
  • Utfall åt sidan – Stå axelbrett med fötterna, ta ett stort kliv ut åt sidan och böj på det benet. Stång på ryggen för mer belastning eller viktplatta framför bröstet. 

 

  • Upphopp – För mer belastning, stång på ryggen eller viktplatta framför bröstet. 
  • Stående rodd – Greppa tag om stången i önskad bredd och stå höftbrett med benen. Skjut bak rumpan lite och luta överkroppen framåt och neråt mot golvet. Dra sedan upp stången mot naveln med ryggen. Glöm INTE att spänna magen! 
  • Utrullning – Stå på knä på golvet, greppa tag om stången och rulla ut. Håll emot med magen och pressa sedan in igen mot knäna. 
  • Hoppa över stången sidled, ner på golvet, hoppa upp och tillbaka över stången sidled och ner på golvet (givetvis behöver man inte hoppa över sidled, går även att hoppa över rakt framifrån också)

 

Tänk på att det är bättre att köra 2-3 intervaller och göra dem riktigt bra där du verkligen ger allt och tar ut dig själv. Än att köra 5 st intervaller där du halvkör. Samt att om du gör 2-3 intervaller att du väljer ut övningar som inkluderar så mycket av kroppen som möjligt. Exempelvis: Knäböj med axelpress, Upphopp, Burpees, Skridskohopp, Spurter osv. 

 

 

 


Inga kommentarer

Stängt för kommentarer