Äter du normalt?

En vän till mig frågade mig häromdagen om jag åt normalt nu… jag svarade att jag äter det jag vill men självklart tänker jag ändå på vad jag stoppar i mig, jag äter inte 10 bullar. Jag kunde inte riktigt släppa den frågan och har väll ännu inte riktigt gjort det då jag nu sitter och skriver om det.

En vän till mig frågade mig häromdagen om jag åt normalt nu… jag svarade att jag äter det jag vill men självklart tänker jag ändå på vad jag stoppar i mig, jag äter inte 10 bullar. Jag kunde inte riktigt släppa den frågan och har väll ännu inte riktigt gjort det då jag nu sitter och skriver om det. Den frågan fick mig verkligen att fundera. 

 

Jag har tävlat två år i rad (2014 och 2015) i en fitness tävling i en gren som heter Bikini fitness. Det är en tävling som går ut på att visa upp sin kropp i bästa möjliga form med definierade muskler som man själv lyckats karva ut. Detta gör man genom att spänna musklerna på ett så snyggt och harmoniskt sätt som möjligt så att de syns i de olika poseringarna. För att bli tävlingsklar kräver det att man går på någon form av diet, man måste komma ner i fettprocent för att få synliga och väl definierade muskler. Det kräver också sin tid på gymmet med fortsatt styrketräning och sedan kondition för att skala av fettprocenten. Detta är ingen skönhetstävling som många kanske tror. Det kräver sitt hårda arbeta och slit på gymmet innan. Man måste ha muskler under fettet för att sedan när man skalar av fettet ha något att visa upp. Och för att skapa och bygga muskler måste man träna! Det krävs också en hel del psyke och inställning till att tävla, det är inte lätt! Man måste verkligen, verkligen vilja det. Det är kanske inte roligt att gå och träna varje dag, men har du ett mål och du vill verkligen till det målet går du till gymmet iaf. Man får och kan inte äta vad som helst och tycker man att det är en börda och jobbigt att utesluta vissa saker i ens liv för en period, ska man nog ta sig en funderar och kanske inte tävla. Man måste ställa sig vissa frågor innan man sätter igång och kör. Exempelvis, tycker jag att det är värt det? Kommer jag tycka att det fortfarande är värt det när jag sitter på en familjemiddag och alla andra äter det som serveras medan jag sitter med min matlåda? Vi alla måste göra val här i livet, oavsett vad det är. Men kan du inte stå för dina val, ska du nog inte gör dem heller. 

 

sites/default/files/IMG_8279.JPG

Formen som jag hade på tävlingsdagen 2015 vs.  

 

sites/default/files/IMG_1348_0.JPG

idag med en mer fyllig form, men med absolut mer energi. 


Att se ut som man gör på scenen året runt är inte sunt och det är inget som jag själv strävar efter. Jag älskar mat och det finns inget bättre än att få känna att man har energi och kan prestera exempelvis i gymmet. Jag tycker det är roligt att utmana mig både psykiskt och fysiskt, se hur långt jag kan pusha mig själv. Därför har jag stället upp och tävlat i fitness, även för att ha något mål med att gå till gymmet och träna. 

 

Så tillbaka till det jag inledde inlägger med ”äter du normalt nu”? Vad är normalt? Jag äter det som jag anser är normalt för mig, det som jag känner att min kropp mår bra av. När jag ska tävlar äter jag enligt och till mina mål, vilket då är normalt för mig. När jag inte ska tävla äter jag det jag vill, men jag tänker på vad jag stoppar i mig. Jag vet vad jag mår bra utav att äta, så då äter jag det. Om det sedan skulle vara kyckling med potatis (som jag delvis äter av även under diet + torsk och ris) så är det, det. Jag gillar ren och nyttig mat, inga hel eller halvfabrikat. Givetvis kan jag gå ut och äta på restaurang en helg utan att känna att jag gjort något fel eller att jag inte får äta det. Livet handlar om balans. Jag kanske tänker lite mer på vad jag äter än gemene man oavsett om det är vardag eller helg. Men man måste njuta av livet och ta tillvara på det också. Jag ÄLSKAR mat! Det är ju typ det bästa som finns. Sedan behöver jag även mat för att exempelvis kunna bli starkare och större. 

 

sites/default/files/FullSizeRender-1.jpgVar uppe i Gävle över helgen där vi avslutade helgen med en underbart god och magisk brunch!  

 

 

Så att äta normalt kan se ut på flera olika sätt. Om man är glutenallergiker eller laktosintolerant kan man inte äta normalt då? Normalt för dig och mig ser olika ut. Sedan kan det vara så att man exemplevis har någon i sin närhet som äter alldeles för lite, svälter sig själv och börjar utveckla en sjukdom, men det är ett annat ämne och inlägg. Men om jag exempelvis väljer att använda mellanmjölk med 1,5% fetthalt istället för matlagningsgrädde med 15% fetthalt när jag gör en sås, är jag onormal då? Det tycker inte jag, jag anser då att jag tänker på vad jag stoppar i mig, hur det påverkar mig, min kropp och mina organ, jag tänker på vad jag ger min kropp för typ av näring. 


 

sites/default/files/FullSizeRender_2.jpgLivet handlar om balans, lördagens förrätt blev vinkokta musslor med ett glas bubbel. 

 

Men samtidigt lever vi bara en gång så det är självklart att man ska njuta och ta tillvara den. Men för att ta tillvara på livet så länge som möjligt kan man genom att tänka på vad man äter samt rör på sig, förlänga livet och förhoppningsvis även undvika vissa sjukdomar. Jag tänker på vad jag äter på vardagarna för att sedan på helgen unna mig något extra gott. Det handlar om balans och det som är normalt för dig är kanske inte normalt för mig! 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer