Rörlighetsträning

Jag är inget stort fann av att stå 10 min på löpbandet, crosstrainer eller sitta i rodden för att värma upp. När jag kommer till gymmet vill jag oftast bara kicka igång med träningen och börja köra. Dock vet jag att det är väldigt viktigt med att värma upp kroppen innan man belastar den till max. När jag värmer upp gör jag det genom rörlighetsträning med en pinne.

Jag är inget stort fann av att stå 10 min på löpbandet, crosstrainer eller sitta i rodden för att värma upp. När jag kommer till gymmet vill jag oftast bara kicka igång med träningen och börja köra. Dock vet jag att det är väldigt viktigt med att värma upp kroppen innan man belastar den till max. När jag värmer upp gör jag det genom rörlighetsträning med en pinne. På så sätt aktiverar och mjukar jag upp alla muskler i kroppen och inte enbart exempelvis benen, som du gör om du står på löpbandet och går. Dessa rörlighetsövningar kan se lite olika ut från pass till pass beroende på vad jag ska träna för något den dagen. Men två stycken rörlighetsrundor som jag brukar köra är dessa: 


sites/default/files/12952865_10156765212480066_1340172023_o_0.jpg

Slutpositionen, bild 10 fick inte riktigt plats i kolaget. Men den ser ut som startpositionen, bild 1. Alltså start- och slutposition ser likandan ut. 


Denna är riktigt bra och passa utmärkt att använda både till uppvärmning och till dynamisk stretch/nedvarvning.


Övningen som man ser i filmklippet (längre ner) märker jag själv att jag exemplevis är stel i höften då jag inte riktigt kommer ner med höften mot golvet, ländryggen buktar ut lite. Man kan även stå på knä i början av övningen för att sedan när man presser bak/upp rumpan ställa sig på fötter. 


Viktigt att tänka på genom hela varvet i båda övningarna är att:

  1.  Spänna maggen. 
  2.  Fram med bröstet.
  3.  Sänka axlarna och ihop med skulderbladen.  
  4.  Andas.
  5.  Våga pressa kroppen lite längre ner/bak (i övningen med pinne) eller pressa höften ner/fram (i övningen med kroppen på golvet). 


Med ett litet snabbare tempo mellan de olika positionerna får man upp en rätt bra puls och värme i kroppen. Men öka inte tempot om du känner att du inte hittar de olika positioner, tillexemplen att du tappar i bröstryggen, kutar ryggen och inte orkar hålla den rak/upprätt. 


Börja med fem varv på valfri övning, skaka loss lite och gör sedan minst 5 varv till, alternativt gör så många varv tills du känner dig uppvärmd och redo för att kicka igång träningspasset. 


Lycka till! 

No Comments Yet

Comments are closed