Superbäret i djungeln!

En god morgon på er alla!

En god morgon på er alla!

Läste en artikel i tidningen Filter om så kallade superbär och dito frukter. Artikeln tog upp hur okända bär från länder långt bort ifrån framställs som undermedel och hur vi konsumenter luras att tro så. Exempelvis Gojibäret som blivit ett högt aktat superbär om du frågar gemene man. Det kostar uppemot 700 kr per kilo och letar man runt lite på nätet så lovar det att det botar i princip allt. På sajten Gojibär for life räknas det upp över trettio skäl till att äta och köpa Gojibär, förläng ditt liv, se och känn dig yngre, förebygg cancer, bygg starkare blod, minska ångest, förhindra tumörtillväxt mm. Vem gillar inte de argumenten!

Bevisen för alla superlivsmedel förträfflighet är minst sagt vag. Forskningen runt dessa livsmedel bekostas ofta av företagen själva vilket såklart ger ett något vinklat resultat om vi skall vara snälla. Företagen Paramount Farm som håller granatäpplet som den stora hälsoräddaren har betalat 35 miljoner dollar för studier runt äpplet förträfflighet. Den som tror att torkade blåbär från företaget Superfruit är handplockade i Svenska skogar får tänka om. De är framodlade i Tyskland eller Holland. För att förvilla konsumenten skriver företaget det latinska namnet för odlade blåbär på påsen, på så sätt menar företaget att de inte lurar kunden att tro att det är vilda blåbär i påsen. Allt går att sälja med reklam och mer reklam och ni som jag läser ofta det vi vill läsa. Tror vi att superbär gör oss till superkvinnor och män så är det så. Vi vill ju gärna tro att bäret eller fröet skall göra oss till hälsosamma och tränade människor. Tänk om vi trodde på hård kontinuerlig träning och äta ren mat istället! Hälsobranchen är ful och svårkontrollerad. Den spelar på vår fåfänga och önskan om att vara hälsosamma, starka, snygga och smala. En miljardindustri. Orkar och vill vi vara kritiska när vi handlar supermat och andra tillskott? Eller vill vi leva på hoppet om att bäret, fröet, pulvret eller pillret skall göra oss till Tarzan och Jane så vi kan svinga oss vidare i djungeln!

Mina Gojibär i gröten är uppätna och efter två dagar på skjutbanan så blir det dubbelpass idag, axlar och HIIT. Vad tränar du?

Det är snart oktober, du har väl satt dina träningsmål! Om inte, gör det och starta idag.

Må gott och ta i.

Niclas

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer