Vad tankar du?

Jag har ju tidigare skrivit ett inlägg om vikten att att fundera över hur du tankar energi av olika slag. Igår var jag på en föreläsning med mer fokus på vilken typ av energi och näring vi människor behöver tanka kroppen med för att må bra och fungera optimalt.

Jag har ju tidigare skrivit ett inlägg om vikten att att fundera över hur du tankar energi av olika slag. Igår var jag på en föreläsning med mer fokus på vilken typ av energi och näring vi människor behöver tanka kroppen med för att må bra och fungera optimalt.
Det var Kristina Andersson, som är näringsfysiolog, författare och föreläsare (du kan läsa mer om Kristina och på hennes hemsida: https://kristinaandersson.se/), som gav oss på företaget där jag arbetar en mycket intressant dragning i ämnet ”Eat Clean – mer näring och mindre skräp i maten”. Kristina har bland annat skrivit böckerna ”Smart mat för löpare” och ”Eat Clean”.

Vi möts ju konstant av råd, rön, ”do’s and dont’s” kring vad vi ska äta. Vilken mat är bra och vilken är dålig? Vilken mat som gör oss friska, vackra och smala (!?) och vilken mat som gör oss sjuka, fula och tjocka (!?). Vilken mat får oss att leva längre och vilken mat får oss att dö i förtid?
Precis som Kristina själv inledde med att säga, så är det ju rätt komiskt egentligen att hon lyckats skriva flera böcker och frekvent anlitas som föreläsare i ett ämne som egentligen är det mest basala och självklara som finns – nämligen
att vi faktiskt inte blir något annat än det vi äter. Detta helt enkelt för att vi behöver få i oss det som vi består av och som kroppen behöver för att fungera optimalt! Och när Kristina säger det så låter det så självklart, och jag skäms nästan (liksom jag tror att många andra i ”församlingen” gjorde) när hon påminner om att; ”Vi ska inte äta för att bli friska – det är brist på vitaminer och mineraler som gör oss sjuka!”. Det vill säga; det handlar minst lika mycket om vad vi inte äter som det vi faktiskt äter. Att vi aktivt gör ett val varje gång vi öppnar munnen, stoppar in något och börjar tugga.

För att försöka summera ihop så att ni ska få ”russinen ur kakan”:
Vi reder ut – för det första – Vad är mat? (Vi tycks aldrig kunna bli påminda nog ofta om detta!)

Mat mättar hunger, därför att
mat är BRÄNSLE = energi, i form av
BYGGSTENAR = näringsämnen, vitaminer och mineraler, som
kroppen behöver för att fungera optimalt, baserat på
PÅVERKAN = vad vi vill kunna använda den till!

Vi kan påverka så enormt mycket bara utifrån att välja vad vi faktiskt stoppar in i munnen!

Vad är alternativkostnaden när vi gör våra val? Det vill säga, när vi t.ex. väljer mellan att äta en kanelbulle (som vi ju egentligen är sugna på men som innehåller en massa socker) och en proteinbar med ”smak av kanelbulle” (för att den ju innehåller mer protein) – så riskerar valet att innebära att vi väljer bort en sak på bekostnad av något annat. I detta fall, så väljer vi kanske bort kanelbullen på grund av att vi tror att vi gör ett klokare val när vi väljer proteinbaren – men utan att tänka på att vi gör det på bekostnad av en lång rad av onödiga tillsatser och faktiskt ofta mer socker än kanelbullen! Dessutom så tillfredsställde ju bar’en inte vårt sug efter den ”riktiga” kanelbullen. Så det hela slutar med att vi tar kanelbullen också. Så har vi vips ätit både kanelbullen och proteinbaren… Vi gör alltså ”dubbelfel”!


Och när vi är lite trötta sådär framåt tre-fyra snåret på eftermiddagen så äter vi inte ett äpple för att det innehåller fruktsocker (som vi tror gör oss feta) – vi dricker kanske istället en energidryck med sötningsmedel. Vilket ger att vi istället för att få i oss vitaminer, mineraler, fibrer och näring ifrån ett äpple så får vi i oss snabb, konstgjord energi som kroppen inte blir tillfredsställd av. Helt enkelt eftersom att hjärnan får signal om att vi fått i oss något sött, men helt utan näring/energi och som vi inte blir mätta av. Så vi tar en chokladkaka i bilen på väg hem också… Det är denna typ av ”tankevurpor” som leder till att vi skapar en värld där vi är både överviktiga och undernärda – samtidigt! Vi får i oss för mycket energi men med för lite näring!

Så frågan när åter; är det det som vi faktiskt äter – eller kanske det som vi väljer att inte äta som är felet?

En viktig sak att fundera över när man väljer något att äta är, det som så fint brukar kallas ROI – Return On Investment. Fundera över hur du vill investera.
Ger detta mig (eller snarare min kropp utifrån vad jag vill kunna använda den till) i relation till det/de andra valen jag har:
mättnad/krona?
mättnad/kalori?
näring/krona?
näring/mättnad?
njutning/kalori?

För faktiskt, om du nu är sugen på den där underbara, ljuvliga glassen – ät då den istället för att välja den där osockrade, konstgjorda, sörjan med en innehållsförteckning som är längre än telefonkatalogen och som inte varit i närheten av något ”levande”/organiskt. Och NJUT av glassen med vetskap om att den ger din kropp det den behöver just nu – dvs. fett, protein och kolhydrater. Vitaminer och mineraler får du naturligt ”på köpet”!

Välj klokt! Investera rätt, och framförallt – glöm inte att HUNGER är det enda som enbart kan mättas med mat. Allt annat – till 100% – kan du fylla behovet av genom att istället TRÄNA! Hur underbart är inte det!?


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.