Ladda ur och ladda om!

Igår drabbades jag av PMS – Post Marathon Syndrome. Det vill säga, jag var bakis. ”Marathon-bakis”. Champagnen hade minimalt med saken att göra. Det var snarare vätskebristen och de fullständigt sönder- och blodblåsiga stortå- och pektånaglarna på fötternas fel (som medförde  mycket dålig nattsömn natten mellan lördag och söndag) som bidrog i form av att jag kände mig ”jet-lag’ad” hela dagen. Jag som för inte så många veckor sedan äntligen konstaterade att mina tånaglar började bli sig själva igen efter relativ ”vila” från långlopp senaste halvåret är nu tillbaka på ruta ett. Sommarfina fötter i sandaler är inget för löpare. ”Vill man lida pin kan man inte vara fin”, är det nya mottot. Hoppas åter på en regnig sommar! 😉

Slås av att det finns förvånansvärt mycket att läsa om hur man på diverse olika sätt ska ladda upp inför tuffa utmaningar som t.ex. ett marathon. Desto färre om vad som händer i kroppen efter en sådan total urladdning och hur man ska göra för att återhämta sig på bästa sätt.
Givetvis är det så precis som med allt annat som har med vår fantastiska kropp att göra att det är väldigt individuellt. Men det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på. Och det är ingen raketforskning.

1. Återställ vätskebalansen

Även om det inte är soligt och/eller  varmt på ”urladdningsdagen” så tappar du vätska. Massor med vätska. Se till att dricka mycket! Det finns diverse olika ”uträkningsmodeller” kring hur mycket vätska man gör av med under olika aktiviteter och vid olika temperaturer. Allt är individuellt, men en liten ”mellan-tummen-och –pekfingret”-regel under ett marathon brukar vara någonstans runt 1 liter per timme. Om du fyller på med vätska under loppet så kommer du givetvis också att, förutom det du svettas ut, också att kissa ut en del. Så lägg gärna på ytterligare någon liter/halvliter när du fyller på efteråt hellre än att dra ifrån. Ett annat bra tips kan vara att väga dig så snart du kan efter loppet – då ser du hur mycket ”vätskevikt” du tappat, förutsatt givetvis att du har ett hum om vad du vägde innan/vad du brukar väga.

2. Ät

Direkt efter ett marathon är de flesta av oss – tro det eller ej – inte alls superhungriga. Detta trots att kroppen oftast är totalt tömd på all energi i form av lagrad glykogen och kroppen därmed i många fall börjat ”äta på fettreserverna”. Man behöver inte ”panikäta” och trycka i sig mat direkt – däremot behöver man definitivt få i sig bra med kolhydrater och protein dygnet efter. Tänk på att du generellt förbrukat mer än dubbla – kanske upp emot det tre-/fyrdubbla av din normala dagsenergiförbrukning under ett par timmar. Det sliter på kroppen!

3. Rör på dig

Även om det kanske bär emot, så är total vila inte det bästa för att hjälpa kroppen att återhämta sig. När du rör dig får du igång blodcirkulationen och därmed hjälper du kroppen att syresätta sig vilket självklart gynnar återhämtning. All rörelse är bra – och den behöver inte vara högintensiv. Promenader, stretch – dans, städning  – ja, allt där du håller igång kroppen hjälper dig att återhämta dig snabbare.

Förra året vilade jag helt dagen efter marathon (med undantag självklart för normal rörlighet under dagen), och gav mig sedan ut på en kort och lugn löprunda dag 2. I år körde jag en annan variant. Jag kände mig förvånansvärt ”fräsch” i kroppen och förutom de mycket ömmande tårna och ”trötta huvudet”så var jag inte alls så vilosugen. Jag tog en rask promenad framåt eftermiddagen som jag varvade med några korta pass av jogg för att ”känna av kroppen”. Idag känns det bättre och jag ska dra igenom kroppen försiktigt på vårt lunchträningspass.

Som alltid – lyssna på kroppen! Gör det som känns bra! Och sist men inte minst – njut lääääänge av din fantastiska insats!

P.S. Det kommer dröja ett par dagar innan jag min vana trogen traskar runt i klackar igen…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.