Designat för rörelseglädje?

Får du liksom jag ibland (ok, rätt ofta om jag ska erkänna) ett oemotståndligt sug efter att utmana vissa miljöer eller platser? Vissa liksom bara skriker; ”Prova mig – använd mig – lek med mig –  träna med mig!”. Och jag faller nästan tvångsmässigt dit! Är jag konstig? Skadad? Varken jag eller barnen kan motstå. Och jag hoppas innerligt att det är det som är meningen med att man så finurligt integrerat riktigt snygga ”lekplatser” för vuxna och barn i vår vardagsmiljö. Detta, har man verkligen lyckats med i Köpenhamn! Stadsplanering för rörelseglädje!

Efter 12 timmars resande, tre länder och fem städer senare så bytte semestern geografisk placering. Från Fuengirola, via Puerto Banus vidare till Malaga, Stockholm, Malmö, Köpenhamn. Efter så mycket stillasittande (även om bärandet på överviktstunga resväskor – både mina egna och stundvis barnens – förvisso kompenserade en del av styrkepassen), så längtade jag efter att få röra på mig! VI behövde alla röra på oss!

Jämför de här tre bilderna. Den första: En klassisk ”bildäcksgunga á la 80/90-tal”.

Grad av inspiration till att röra på sig (skala 1-5): tja, annat än framåt/bakåt, möjligen ta sats och hoppa från – eller asjobbig och enformig armträning för den som ”ger fart”: 2

Här då, de två andra? Vad är det egentligen? Är det en märklig modernistisk installation för att illustrera själslig fångenskap? Eller en plats att sitta och läsa på? Snygga, väldesignade verk av någon välkänd dansk arkitekt eller konstnär?

Grad av inspiration till att röra på sig (skala 1-5): 7!
Ja, för man liksom bara MÅSTE testa. Vad kan man göra här? Får man prova? Möjligheterna är oändliga – och passar ALLA!

(Det första är ett utegym, det andra är en lekplats).

Förvisso, har många lekplatser i Sverige fått ett rejält ansiktslyft senaste årtiondena. Mer lekfullt, mer färglatt och mer utmanande. Och fler och fler utegym poppar upp. MEN. Det finns ett stort MEN. Man har missat ett par viktiga detaljer enligt mig.

För det första: Design. De flesta utegym såväl som lekplatser är inte särskilt snygga. De passar sällan in i övrig omgivning utan upplevs som en tydligt avgränsad yta avsedd för just ändamålet och inget annat.

För det andra: Anpassat för såväl gemensam (äldre, vuxna och barn) såväl som individuell lek och rörelse! Ja, för de flesta föräldrar/vuxna vet av erfarenhet att det bästa sättet att få barn att röra på sig är att röra sig med dem om de inte råkar ha jämnåriga lekkamrater inom räckhåll.

Så som Stadium nu går ut med sin kampanj ”Bekämpa stillasittandet” så känns det som att vi alla behöver rycka upp oss lite!

Hur uppmuntrar vi till rörelseglädje? Jo, enligt mig, genom att på ett mycket sofistikerat och diskret sätt integrera det i vår närmiljö.

På ett nästan tvångsmässigt sätt var jag tvungen att sparka av mig skorna, lägga ifrån mig väskan och ”joina”.

Vi klättrade, sprang och körde en gemensam ”hinderbanetävling” med tidtagning (inte mitt förslag, barn är ju som du vet tävlingsinriktade…

…och jag hade absolut iiiiiingen instinkt alls att försöka pressa min tid. Lovar. Typ…).

Men alla var med efter egen förmåga givetvis!

Behöver jag nämna att vi kom tillbaka nu i morse och alla var fullt och fast inställda på att ”persa” och slå  våra tider från gårdagen? Mitt val av skor för dagen kan vara något avslöjande…

Lek eller motion? Motion eller träning? Påtvingad eller kravlös glädjefylld samvaro? Jag vet inte – men det spelar liksom ingen roll. Efteråt var alla glada, svettiga och belönades med varsin glass…

…efter att vi först promenerat ytterligare ett par kilometer och passerat en ”hoppaus” vid de integrerade ”studsmattorna” längs med hamnpromenaden på väg mot Nyhavn.

VIPS, så hade vi alla gått runt 8000 steg och dessutom fått oss en massa skratt och härlig rörelse. Och vi slapp dessutom fula ”piratskepp med rutschkanor”, bildäcksgungor och laminerade gungbrädor. Snacka om ”snygg” träning. Och SANN rörelseglädje! Tillsammans!

Jag tror, att stadsplanerare och landskapsarkitekter spelar en viktig roll i att uppmuntra oss alla till att ”bekämpa stillasittandet”. Att utan att ”förfula” och därmed förflytta lekplatser och utegym till undanskymda delar av våra städer istället uppmuntra till härliga, inbjudande miljöer för gemensam rörelseglädje. DET, tror jag är en av de viktiga nyklarna till framgång gällande hälsa. Vad tror du?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.