Träna För Livet

Gör en målsättningsplan som tar dig dit du vill

I mitt jobb som tränare så möter jag många olika klienter som kommer till mig med en tanke på vad de vill uppnå men har sällan en plan för hur de ska ta sig dit de vill. Ofta har de försökt tidigare men misslyckats och behöver hjälp för att komma vidare. Jag har länge förespåkat vikten av att skriva ner sina mål och jobbat med S-M-A-R-T-A målsättningar som står för Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt, Tidsbestämt och Accepterat. De har samtidigt fått skriva ner delmål och eventuella hinder som kan uppstå.

I mitt jobb som tränare så möter jag många olika klienter som kommer till mig med en tanke på vad de vill uppnå men har sällan en plan för hur de ska ta sig dit de vill. Ofta har de försökt tidigare men misslyckats och behöver hjälp för att komma vidare. Jag har länge förespåkat vikten av att skriva ner sina mål och jobbat med S-M-A-R-T-A målsättningar som står för Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt, Tidsbestämt och Accepterat. De har samtidigt fått skriva ner delmål och eventuella hinder som kan uppstå. Jag har märkt att endel kunder ibland har svårt att dela upp sitt mål på detta sättet, på den senaste tiden har jag stött på en modell som jag tycker är tydligare och enklare att komma igång med och som ständigt kan utvecklas.

Jag märker att många just nu som vill toppa formen inför semestern, tro mig det finns fortfarande tid. Börja med att N-Ö-H-R-A, det gör ditt mål tydligare. Modellen är framtagen av Kjell Enhager som jobbar som coach och föreläsare, han är helt fantastisk. Har du möjlighet att lyssna på hans föreläsningar så tveka inte, många av dem ligger faktiskt uppe på youtube.

N-Ö-H-R-A står för Nuläge, Önskat läge, Hinder, Resurser och Agera. 

Nuläge – Hur är det nu? Skriv ner ditt nuläge så detaljerat som möjligt för att veta vart du startar.

Önskat läge – Hur vill du att det ska vara? Vad är ditt önskade läge? Vad har du uppnått när du sprungit igenom målsnöret?

Hinder – Vad kan hindra dig från att nå ditt önskade läge. Är det något som kan dyka upp under vägen? Använd gärna dina erfarenheter om du har försökt med liknande förut. 

Resurser – Vad har du (tid, kontakter, resurser) som kan hjälpa dig att uppnå det önskade läget? 

Agera – Vad ska du göra och när för att ta dig till ditt önskade läge? Gör en lista på vad du kan göra och när. Detta blir din Gameplan.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer