Passapå-träning – när det blir för mycket av det goda …

passapå-träning, löpning, lugn löpning, Malin Lundskog, återhämtningPassapå-träning är alltid bra. Eller?

Jag är grym på passapå-träning. Jag passar på att träna så ofta och mycket jag bara kan. Jag hakar på när vem som helst frågar om jag vill hänga med på löprunda (hallå! hur kan en säga nej, liksom …), jag säger inte nej till en padelmatch (min senaste upptäckt inom alla roliga träningsformer det finns!) och jag avstår inte om frågan om att köra ett fyspass dyker upp. Särskilt inte om det fyspasset är tänkt att ske utomhus. Älskar utomhus. Vill passa på liksom … Att vara ute. Att träna. Att umgås med sköna människor.

Det här är ju en form av passapå-träning. Som gör att det kan bli för mycket av det goda för mig. Som gör att jag nedprioriterar jobb, matlagning, tvätt, städ, bloggande och annat som på ett eller annat sätt ska göras. Som jag egentligen vill göra, men som inte är lika kul och inte ger lika snabba kickar som ett träningspass i glada vänners lag. En vill ju passa på …

Så finns det ju en annan variant av passapå-träning; den som sker i väntans tider.

Passapå-träning i väntans tider

Passapå-träning funkar i så många olika sammanhang. Du kan passa på att köra ett pass på köksgolvet när bullarna är i ugnen, du kan passa på att göra tåhävningar i kassakön, du kan passa på att knipa med bäckenbotten när du sitter är bilkö (jag vet! alldeles för lätt att glömma. Men så kör jag sällan bil också;) , du kan passa på att göra utfall är du väntar på bussen och du kan passa på att träna när barnen tränar, passa på att köra intervaller när du ändå tranportcyklar till jobbet och du kan passa på att träna när du inte har något bättre för dig. Ett effektivt och enkelt sätt att få in träningen i vardagen. Enkelt. Inte lätt …

Jag är grym på den här typen av passapå-träning också (dessutom är jag ganska ödmjuk).

För mycket av det goda?

Ja, en kan ju undra. Kan det bli för mycket av det goda? Är det inte superbra att röra på kroppen? Att träna och att utmana sig själv? Jo, det är superbra att träna. Men inte alltid! Inte när passapå-träningen tar över och balansen mellan träning och återhämtning, mellan vila och köra på uteblir.

passapå-träning, Malin LUndskog, återhämtning, vila, Hälsa meraMin nya utmaning: passapå-vila!

Om passapå-träning är en av mina bästa grenar så är återhämtning en av mina sämsta. Ändå vet jag av både egen erfarenhet och kunskap hur oerhört viktigt det är med både mental och fysisk återhämtning (har till och med vila som en av mina fem fenomenala formler för hälsosam framgång i min senaste bok GLAD Fri STARK). För vissa är passapå-träning det bästa för hälsan just nu. Och det är ju så galet smart med tanke på tidsbristen de flesta av oss upplever.

För mig är återhämtning det som gör störst skillnad för min hälsa just nu. Därför utmanar jag mig själv i detta nu med att passapå-vila. Jag ska utnyttja tillfällena och passa på att träna på att vila under trettio dagar, för det går att skaffa sig en ny vana på trettio dagar (även om det i snitt tar sextiosexdagars enträget nötande innan vanan har blivit rutin). Vad tror du om det? Ska du med?

Ge mig gärna dina bästa tips på passapå-vila, toppen om du vill inspirera mig. Jag hoppas kunna inspirera dig och börjar med en lugn (lugn!) löprunda i ensamhet till exempel – det är fenomenal återhämtning för hjärnan.

Ses snart igen!
//Malin

 

No Comments Yet

Comments are closed