Träna inte för stunden - Träna för livet!

2015-01-26

Nyligen var jag på semester i Tobago, där fanns allt det där du kan tänka dig. Vackra stränder, topiskt klimat, vattenfall, kolibris, regnskog. Det kan vara en av de vackraste platserna jag har varit på. Mitt i detta paradis fick jag bevittna en tragedi, en man hade fått en hjärtinfarkt under en snorklingstur. Vi låg på stranden när båten och en massa vattenskotrar tillkallade livräddarna på stranden. Vi såg hur de utförde HLR (hjärt och lung räddning) men det var tyvärr för sent. Mannen var bara 35 år gammal. Jag lider med hans familj som var på plats. Livet är kort och det är inte alltid rättvist.

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och täppt till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera. Detta ger syrebrist i den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från detta kärl. En skada kan uppkomma som gör att hjärtat inte orkar arbeta lika bra som förut. Hjärtinfarkt kan vara en livshotande sjukdom och kräver omedelbar vård. Via HLR eller en hjärtstartare som ibland finns tillhands. Jag vet att SATS har en på alla sina anläggningar och de är enkla att använda utan tidigare erfarenhet. När man ringer en ambulans så är det just en hjärtstartare de kommer med och kan man börja tidigare desto bättre. Uppdatera ditt minne i HLR här så kanske du kan rädda någons liv.

Risken för att man ska få en hjärtinfakt ökar vid

 - rökning

 - högt blodtryck

 - diabetes 

 - höga blodfetter

- stressar och sällan motionerar

Med bra matvanor och regelbunden motion kan man själv delvis motverka risken. Jag vill med detta uppmana alla att ta hand om er själva, inte bara för din skull utan de som finns i din omgivning. Träning handlar inte bara om viktnedgång. Träna inte bara för stunden utan för livet så kommer viktnedgången på köpet.

sites/default/files/10175048_10152584737001120_3030781793281750967_n_1.jpg

sites/default/files/10418444_10152602627881120_1441671394502745747_n.jpg


Eat Clean är helt rätt 2015

2015-01-22

Jag har länge varit en förespråkare för eat clean tänket och "ingen diet dieten". Detta börjar bli en av de stora trenderna 2015 och jag hoppas att den är här för att stanna. Eat clean handlar om att äta mat i sin renaste form och att ge kroppen den näring den behöver. Att äta ren mat är ett livsstilsval. Det kommer förändra din hälsa och hur du ser på mat, samtidigt som menyplaneringen blir väldigt enkel och okomplicerad. När du väljer att äta rent tillför du kroppen de näringsämnen och mikronäringsämnen den behöver för att fungera och må bra. Att äta på detta sättet behöver inte ta längre tid än att beställa hem snabbmat eller värma upp frysta, förpackade livsmedel. Vem behöver räkna kalorier när ingredienserna inte står på livsmedlet du köper? Lär dig känna vad din kropp behöver istället, när den lär sig det kommer det inte vara svårt att välja bort sådant som inte är bra för dig. Du kommer både se och känna dig bättre än någonsin!

 

7 principer för eat clean:


1. Välja hela frukter och grönsaker i stället för bearbetade versioner. Ät dem gärna tillsammans med bra fetter eller protein för att ge näringen mer balans. Ex ett grönt äpple och några mandlar.

2. Välj fullkorn, såsom brunt ris, quinoa eller matvete, istället för bearbetade korn som vitt bröd och ris.

3. Byt ut fett kött mot magert eller hjärtvänlig fisk, exempelvis kyckling, kalkon och lax.

4. Förbjud läsk till förmån för vatten och osötad te.

5. Håll dig borta från ingredienser som kräver lingvistik grad att uttala. Ät mat i sin renaste form, du ska kunna se vad det är för ingredienser på tallriken. 

6. Eliminera tillsatser som ökar produktens hållbarhet, men inte din egen.

7. Välj bort raffinerat socker som inledningsvis smakar gott, men med tiden ökar risken för diabetes.

 

Nyligen släpptes två böcker på svenska i ämnet, jag har ingen av dem i min hand än men det är bara en tidsfråga. Kristina Andersson är en dietist som jag länge haft ögonen på, hon är fantastisk.

 

sites/default/files/EAT-CLEAN-omslag.jpg

 

sites/default/files/mindful-eating.jpg


Gör din egen Granola!

2014-08-27

Det är både enkelt och billigare att göra sin egna granola du kan dessutom välja de ingredienserna som du tycker är godast. Du väljer själv hur söt du vill att den ska vara. Så här gör du:

Granola

4 dl Havregryn

3 dl Nötter (Välj din favorit)

1/2 dl Linfrön

1/2 dl Solrosfrön eller pumpakärnor

1 tsk Malda kademummakärnor

 

3/4 dl Vatten

1/2 dl Solrosolja

1/2 dl Honung ekologisk

 

1/2 dl Russin

1/2 dl Gojibär

Välj efter egen smak och vad som finns i skafferiet. Ex torkade blåbär, kokosflingor mm.

 

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda allt det torra i en skål

3. Blanda allt flytande i en mindre skål, som du sedan häller över grynblandningen.

4. Sprid ut blandningen på en plåt i 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum.

5. Ta ut plåten och låt den svalna. Blanda sedan i resterande ingredienser som russin, torkade bär och kokosflingor.

6. Häll över till en fin glasskål och njut av en god och nyttig frukost.

sites/default/files/IMG_1517.JPG

 

 

Min första MTB tur!

2014-08-22

Nu har jag kört min första MTB tur i skogen med en kund. Det var såå kul att ge sig ut på små stigar som ligger oväntat nära centrala Stockholm. Detta är en träningsform för mig och säkert för många andra att upptäcka. Att få vara ute i skog och natur är frihet för mig. Träning där man inte tänker på att man tränar utan hjärnan är upptagen med att ta sig så smidigt förbi sten, rötter och kuperad terräng. 

Vi stannade till på ett utegym och tränade lite överkropp och bål innan vi cyklade vidare. Det finns ganska många utegym i Stockholmsområdet och med lite fantasi kan man få till ett riktigt bra och roligt träningspass. 

sites/default/files/10547519_10152264314306120_6025451618795797932_n.jpg

sites/default/files/10592777_10152265567761120_3823668357064859955_n.jpg

Äntligen tillbaka!

2014-08-18

Nu är jag äntligen tillbaka på bloggen efter semesteruppehållet och jag är super taggad på vad hösten har att erbjuda. Min sommar har varit allt vad jag kunnat önska mig. Jag startade min semester med några dagar i Marbella för att sedan bila runt i Sverige. En av höjdarna blev en övernattning på Visingsö där vi hyrde cyklar och tog oss runt ön. Det var jätte vackert och mycket att titta på. Därefter höll vi oss mestadels på västkusen och tog några avstickare till Marstrand, Malmö och Köpenhamn. 

Det ända negativa är att jag tyvärr fått lägga löpträningen på hyllan ett tag framöver. Det känns jätte trist, begränsningar i min träning är inte riktigt min grej. Det har däremot fått mig att öppna upp ögonen för en ny träningsform, Mountainbike! Jag har precis köpt mig en ny och utforskar nya ställen i Stockholmsområdet. Har ni några tips tar jag mer än gärna emot dem, för er som är i samma sits som jag är HappyMTB till stor hjälp.

Jag har jobbat några veckor och det har redan hänt många spännande grejer. För det första så är det underbart att träffa alla mina fina kunder igen, nu är nästan alla tillbaka från sina semestrar. Det är dags för en av mina tennis spelare att ta sig till nästa nivå. Därför inleder vi ett sammarbete med Ali Gehlem på 1080Athletic, som har tagit fram ett unikt test och tränings system. Ali har jobbat länge i branchen (ligger bland annat bakom delar av Robin Söderlings framgångar) och är i mina ögon en av sveriges bästa tränare. Som bonus så blir det kanske en resa till USA i februari men det håller jag tyst om ett tag. 

Jag är även en av Coacherna till Metros läsarlag som ska springa Tough Viking nu den 30:e augusti på Djurgården. Vi har varit igång med träningar sen ett tag tillbaka och jag ser fram emot loppet. Detta kommer ni få läsa mer om i ett senare inlägg. 

sites/default/files/IMG_0494.JPG

sites/default/files/IMG_0626.JPG

sites/default/files/IMG_0659.jpg

Löpning i midsommar hagel

2014-06-21

Det är ingen riktig svensk midsommar utan lite regn. Igår hade vi fantastiskt väder och vi hade sol hela dagen, under dagens löprunda så öppnade sig himelen och det kändes som att jag sprang igenom väldens största utomhus dusch som sen övergick till hagel. Jag kände mig lite mer hardcore där jag sprang. Det var blött, lerigt och perfekt för min uppladdning inför Tough Viking den 30 augusti. 

Jag avslutade passet med lite bålträning och dynamisk rörlighet. 

"Den avancerade grodan" - Plankposition, sätt ut en arm snett framåt tills skulderbladen är paralella. Dra upp ett knä i sidled likt en grodspark, upprepa med andra benet. Vila lite och gör samma sak men växla armpositionen. Tänk på att göra övningen lugnt och kontrollerat.

sites/default/files/IMG_8536.JPG

Dynamisk rörlighet för löpare - Du tränar rörlighet i baksida lår, stabilitet i skulderblad, aktiverar små muskler kring bålen, rörlighet i insida lår, ljumskar, höftböjare, bröstryggsrotation samt utsidan av rumpan. Passar alldeles utmärkt även för de som inte löptränar.

Paradiset finns i Nord-Norge!

2014-06-21

För några dagar sen var jag på en resa med VisitNorway där de visade upp några av de bästa turistmålen i Nord-Norge. Resan började i vackra Lofoten vidare till Bodö och Brönnöysund. Jag blev alldeles tagen av det mäktiga landslapet med vita stränder, turkost vatten och berg som sträcker sig över molnen. Det går inte att beskriva känslan av att befinna sig på en sådan här plats eller ta en bild som lever upp till dess skönhet, det måste upplevas.

Vi var på tur upp i bergen, testade SUP (stand up paddelboard), djuphavsfiske, paddlade kajak och åkte ribb båt på världens starkaste saltvattenström. Detta är bara några smakbitar av vad Nord-Norge har att uppleva. Man kan hyra cyklar och se landslapet från sadeln, landskapet är som upplagt för klättring och MBT. För er som älskar golf så måste ni komma hit och spela under midnattsolen. SAS flyger direkt från Arlanda till Bodö under sommaren.

För cykel entusiasten kan jag rekommendera Insomnia Race som går från Lofoten till Bodö den 27-28 juni. Läs mer om loppet här

sites/default/files/10469593_10152131209321120_1791519349_n.jpg

 

 

I morgon drar jag på äventyr till Norge!

2014-06-11

Äntligen är det dags, jag är som ett barn på julafton. I morgon drar jag till Nord-Norge på äventyr. Jag har alltid viljat besöka Lofoten och Norska skärgården sommartid. Resan annordnas av Visitnorway och NordNorsk Reiseliv. Förutom att uppleva naturen så ser jag fram emot att paddla kajak, prova havsfiske och åka RIB båt. Självklart kommer jag att blogga om allt under resan. Stay Tuned!

sites/default/files/7567_10151855295251120_1579596438_n.jpg

Bilden är från Honeymoon island vid Clearwater Beach i Florida då jag avslutat mitt fystränaruppdrag med World Team i Amerikansk fotboll.