Tyngre Classic VI

Ju längre vi lämnar sommarvärmen och sommarkläderna bakom oss och dyker längre in i September ser jag hur allt fler längst Stockholms fyllda gator har börjat klä sig i varmare jackor och halsdukar som skyler halsarna på de jag möter längst Götgatan.

Ju längre vi lämnar sommarvärmen och sommarkläderna bakom oss och dyker längre in i September ser jag hur allt fler längst Stockholms fyllda gator har börjat klä sig i varmare jackor och halsdukar som skyler halsarna på de jag möter längst Götgatan. Det känns alltid som första gången när man inandas den första friska höstluften – dagarna blir mörkare och kortare, och ju fler dagar som passerar förbi förvandlas Stockholms gröna områden till skiftande färger i brunt, rött och orange och för varje dag ser man allt fler nakna trä toppar som skakar av sig denna säsongs sommar för att förbereda sig för den kalla vintern som väntar. Men vänder man blicken bort från Stockholms gator och över till Solnahallen, förknippar även många hösten med Stockholms egna prestigefyllda välkomnade av höstsäsongen.

 

Givetvis pratar jag om kroppsbyggar tävlingen Tyngre Classic som gick av stapeln för 6e gången i Solnahallen den 15-17 september. Och jag är nog inte ensam att förknippa den kalla hösten med det varma välkomnandet i Solnahallens entré av doften av spraytan som snabbt sprider sig över lokalen som en lycko stoft över alla besökare. Och under denna helg gick Solnahallen ifrån en livlös mörk lokal till att bjuda in till ett fullsatt hejande publik hav av både familj och vänner, mumsiga provsmakningar från montrar, muskulösa fysiker som ska färgläggas, muskler som ska pumpas och värmas upp inför momenten & fjärilarna i magen som gör volter sekunderna innan man tar sitt första steg upp på scenen under strålkastarna.


Den sammanhållning och stämning Tyngre Classic denna helg levererade ger mig i skrivande stund gåshud och jag kan kort och gott säga såhär: man måste vara där för att kunna förstå känslan och uppleva det med egna ögon för att på riktigt förstå vad jag pratar om. Men för att ge er läsare en liten djupare inblick vad jag egentligen sitter och skriver om, tänkte jag att ni skulle få en kort intervju med självaste Alex Danielsson och Andreas Guiance som är skaparna av Tyngre Classic och anledningen till det vinnande konceptet som Tyngre Classic levererar om och om igen:

Det går fort när man har roligt och vi är nu uppe i 6 stycken avklarade Tyngre Classic tävlingar som gått av stapeln både med en vår och höst tävling varje år. Vad var tanken med tyngre Classic när ni först startade & hade ni kunnat drömma om att Tyngre Classic skulle bli vad det är idag? – Vi visste egentligen bara att vi ville göra en tävling, ett event som någon sorts fysisk mötesplats. En arena där vi kunde ta vår digitala närvaro och göra den verklig och påtaglig, på riktigt liksom. Redan efter den första Tyngre Classic (som gick våren 2015) var vi sugna på att göra en till, och en till, och ännu en, osv. Tror inte det är någon annan som gjort det så tidigare, och det har varit en kul resa. Vår inställning är att så länge man gör saker ur glädje och någon sorts genuin kärlek så blir det bra, och det skulle jag tro är den stora hemligheten. Att vi gillar mötet: med tävlande, med coacher, med domare och funktionärer och såklart med publiken.

Ni arrangerar inte endast kroppsbyggning och fitness på Tyngre Classic utan har även genomfört tävlingar i Fitness Five, crossfit (Tyngre Tango och Tyngre NANO Challenge), hinderbana och annat i Athletic Fitness, strongman (Tyngre Giants Live Qualifier) och i marklyft (Deadlift for Life). Nytt för i år såg vi väldigt många starka och peppande tjejer som tävlade i strongwoman (Tyngre Strongwoman Challenge) och en livesänd final i Sveriges Starkaste Man. Hur kommer det sig att ni tänkte utanför boxen med “fitness” och tagit in dessa 2?

– Återigen handlar det om vad som är kul. Jag har själv tränat i + 35 år och jobbat inom fitnessindustrin i mer än 20 år, och Andreas är inte långt efter, och då är man förbannat mottaglig för variation. Dessutom är de olika grenarna mer en sorts uttryck av olika dialekter från samma källa: att med vikter träna sina muskler till progressiv överbelastning, vilket i sig ger ökad styrka och muskelvolym. Vi har också upplevt en stor vilja från alla olika läger att med ökad nyfikenhet och respekt kika på vad andra håller på med i gymmet. Kanske kan man där inspireras i sin egen träning, och dessutom undvika att köra fast i sina egna ofta hemmablinda hjulspår. Det är också en väsentlig del i vårt redaktionella löfte: att helt enkelt bevaka alla olika grenar och discipliner där en hantel eller skivstång utgör en integrerad del.


Tyngre Classic tycks vara utifrån publikens och atleternas synpunkt höjdpunkten när det kommer till att tävla & att få besöka just en “fitnesstävling”, hur har ni lyckats fånga våra hjärtan med den familjära känslan ni alltid levererar i Solnahallen?

– Tack, det värmer! Först och främst så har vi ett suveränt gäng med fantastisk personal som verkligen sätter tonen för Tyngre Classic. Inget är svårt, inget är jobbigt och inget är tråkigt. Faktiskt precis tvärt om. Dessutom tror jag att vi alla verkligen gillar att vara där, att möta alla människor och att ödmjukt fascineras av intresset och engagemanget för tävlingen som verkar finnas där ute. Vi försöker också med alla medel göra tävlingen bättre för varje gång. Bättre för de tävlande såklart, men även för publik och alla funktionärer. Och hur märkligt det än kan låta så känns det faktiskt som vi hittills har lyckats.

Ni förvånar oss varje år, förväntas vi oss något extra nästa år med?

– Det är nog lite tidigt att outa i dagsläget, men jag kan i alla fall lova så mycket att nästa utgåva av Tyngre Classic kommer bli annorlunda på väldigt många plan.

Och slutligen Alex & Andreas: Pest eller kolera? Vad skulle ni välja om ni var tvungna att dricka alkoholfritt vin och inget annat resten av livet, eller tvingas köra morgoncardio 04.30 varje morgon?

Alex: För mig som både älskar vin (med alkohol, that is) och som dessutom vet hur man opererar väckarklockan, är detta ingen issue alls faktiskt. Skål!

Andreas: Morgoncardio, jag avskyr alkoholfritt vin!

Med det sagt tackar vi Tyngre och grabbarna för återligen igen en lyckad tävling och helg som får oss att längta till vårsäsongen och när Tyngre Classic VII slår upp dörrarna!


Inga kommentarer

Stängt för kommentarer