En fysik – flera möjligheter

Att göra medvetna val i vardagen som berikar sin hälsa finns det oändligt mycket inriktningar till att grotta sig ner i och världen över att hälsa och träning ökat i en lavinartad fart har nog ingen av er missat om man kollar på tillgängligheten till träning och kost som just ska optimera vår hälsa och välmående. Allt mer ser vi butikshyllorna fyllas med fler och bättre alternativ inom diverse livsmedel och nyheter syns överallt om olika alternativ att höja sitt proteinintag, optimera sin träning eller effektivisera sin levnadsstandard och hälsa.

Att göra medvetna val i vardagen som berikar sin hälsa finns det oändligt mycket inriktningar till att grotta sig ner i och världen över att hälsa och träning ökat i en lavinartad fart har nog ingen av er missat om man kollar på tillgängligheten till träning och kost som just ska optimera vår hälsa och välmående. Allt mer ser vi butikshyllorna fyllas med fler och bättre alternativ inom diverse livsmedel och nyheter syns överallt om olika alternativ att höja sitt proteinintag, optimera sin träning eller effektivisera sin levnadsstandard och hälsa.

Och att vi gör detta för vårt egna välmående och vinning är heller ingen nyhet och det bästa med det stora smörgåsbord vi idag har så tillgängligt med att just kunna utveckla och pressa oss själva inom diverse sporter eller inriktningar om vi pratar om just fysiska aktiviteter och i detta fall styrketräning: allt fler gym-kedjor dyker upp och inriktningar frodas och även med tillgängligheten ökar intresset att fördjupa sig och ta steget längre i sin träning och kunna tävla inom just Fitness. För något som blivit väldigt populärt dom senaste åren i Sverige är att ta steget längre med gymträningen och även kunna tävla i Fitness-grenar med styrketräningen som ett grundläggande verktyg. Man har numera möjligheten att inte endast kunna prestera i vad kroppens fysiska begränsningar klarar av utan även lägga större fokus på det visuella och sätta nya mål vad just du vill använda din fysik till. Bikini Fitness, Body Fitness, Men’s Physique, Athletic Fitness, Women’s Physique, Classic Bodybuilding och Bodybuilding för att nämna dessa grenar bjuder inte bara in till ett stort intresse att ta steget längre med sin styrketräning utan även bidrar med en hel del fördomar.

När vi pratar om just Fitness som för övrigt i Sverige blivit lite av ett stickande ord i öronen då det låter väldigt “extremt” för andra men den egentligen direkta engelska översättningen för Fitness är “the condition of being physically fit and healthy.” Och detta bidrar att människor hamnar i fack för vad dom presterar inom, man blir sin gren så att säga och det är inte för att man väljer det utan för att andra ser det så. Och har man givetvis ett genuint intresse och en fysik som är tilltalande för en viss gren är det självklart mer tilltalande att lägga all fokus på att just bli bäst i den grenen. Men vi är fortfarande människor med en fysik som ett redskap som är till för så mycket mer än att hamna i ett fack och inte komma ur den. Det är lite grejen med att tävla inom fitness att man alltid kan bli bättre och det finns alltid punkter man vill utveckla och mål man vill uppnå men vem har rätten att säga att en gång Bikini Fitness, alltid Bikini Fitness?

Med årens gång kommer alltid utveckling inte bara i ens fysik ske utan även möjligheterna och nyfikenheten inom andra sporter och grenar frodas medan man gör det man älskar – att utmana sitt psyke och fysik. Och jag tycker det är så otroligt inspirerande att se när atleter just ser möjligheten att ta steget och använda sin fysik och kapacitet att utveckla och skapa erfarenheter att testa någon nytt. Man gör lite det som andra inte vågar bara för att “det ska vara så” och det är just det steget som ger en fysik – flera möjligheter!

För jag har under de senaste 2-3 åren upptäckt två atleter som fångat mitt intresse just av den anledningen hur deras vilja och bestämdhet gjort att deras fysiker inte är deras identitet för vad dom kan prestera inom och dom båda har blivit mina vänner och att få upptäcka vilket starka karaktärer dom är även utanför gymmet i sina yrken och målmedvetenhet får mig bara att vilja ta av mig hatten och säga – fan vad ni är grymma! För det är så otroligt inspirerande att se när personer går emot strömmen så att säga och är mer än sin fysik eller gren, att man ser möjligheterna inom den här branschen och även i sig själva och att man kan kombinera det visuella med det fysiska. Det är inte bara målmedvetenhet i gymmet som behövs för att välja att tävla inom en annan gren utan även ett enormt mod. Man går emot normen att sättas i ett fack och gör bara bemärkelsen atlet starkare och en mer inspirerande karaktär, för det är precis vad en atlet är: mångsidig.
Och dom är i mina ögon sanna inspiratörer!

Och för att ge er en djupare inblick i vilka jag pratar om har jag ordnat ihop en intervju med dom båda om just deras val bort från “etiketten” och vad som egentligen fick dom att testa på att tävla i en annan gren. Låt mig presentera Ali Samet och Angelica Enberg som under Tyngre Classic VI valde att tävla i varsin gren utöver deras huvudsakliga gren.

 

ALI SAMET Jobbar som IT-Chef med Fitness som livsstil

Berätta lite kort om dig själv, din träningsbakgrund och hur kommer det sig att du började med Athletic Fitness?
-Ali Samet, bor i Liljeholmen, Stockholm. Arbetar som Linjechef på IT-Bolaget Tieto. Förutom det består mitt liv till stor del av träning. Men skulle påstå att det är mer en livsstil än en hobby. Tränar, Tävlar och Coachar inom Fitness. Jag ramlade in på en Fitnessblogg där jag först fick upp ögonen för sporten. Eftersom min träningsbakgrund var, styrketräning, fotboll och thaiboxning så tyckte jag att Athletic Fitness skulle passa mig som handen i handsken. Man behöver inte vara stor som ett höghus, man behövde vara stark för sin egen kroppsvikt och man behövde vara smidig och ha bra uthållighet. Det kändes som en perfekt utmaning för mig, så jag antog den.

Många känner till dig inom just grenen Athletic Fitness som du tävlade i på Tyngre Classic VI, men du gjorde även debut inom en annan gren & dessutom kammade hem 1a priset, Grattis! Hur känns det och hur kommer det sig att du valde att göra en dubbel satsning?
-Det är en närbesläktad gren inom Fitness som heter Men’s Physique som kräver ungefär samma fysik som Athletic Fitness storleksmässigt, dock med mer fokus på överkroppen och utan några prestation grenar. Något jag har sagt att jag inte skulle ställa upp trots att många rekommenderat mig att göra det. Det har helt enkelt inte känts som något för mig då det inte finns något prestationsmoment.

Cirka 3 veckor innan min tävling fick jag för mig att kanske testa det trots allt eftersom formen var så bra och att de kördes på två olika dagar så det var faktiskt möjligt att dubblera. Men jag bestämde för mig att låta folket bestämma, så jag lade ut en bild på Instagram där jag poserade enligt den grenen och sa att om jag får 50st kommentarer på att jag ska ställa upp så kommer jag att göra det. Och då tyckte jag att 50st var mycket, för jag tänkte “vem bryr sig om jag ska ställa upp i en annan gren” Det kan ju bara bli pinsamt om jag får typ 12 kommentarer. Det tog inte många minuter innan vi var nästan uppe på 50st, så i panik ändrade jag det till 100 kommentarer, men det hjälpte inte då det slutade på drygt 120 kommentarer. Så det var bara att stå vid sitt ord och anmäla sig. Då hade jag tre veckor på mig att lära mig reglerna samt poseringsträna som en galning för att inte göra bort mig totalt. Det var just rädslan att göra bort mig samt att jag är en perfektionist, jag gör inget halvdant som gjorde att jag gjorde allt som krävdes för att faktiskt ta hem vinsten. Jag ville såklart vinna, men hade inga förväntningar på det. Självklart var det en jätte härlig upplevelse och jag hade fantastiskt stöd i publiken vilket förgyllde det hela ännu mer.

 Ali poserar stolt efter att ha vunnit sin debut inom Men’s Physique på Tyngre Classic VI. Bild lånad av muscle.se

Vad tyckte du skilde sig i förberedelsen att tävla i Men’s Physique jämfört med Athletic Fitness? Tycker du att du haft till din fördel att du tävlar i Athletic Fitness för att ställa upp i Men’s Physique, isåfall hur?
-Jag gjorde inga specifika förberedelse för just Men’s Physique eftersom fokuset fortfarande låg på Athletic Fitness. Det enda jag lade till var poseringträningen för just Men’s Physique. Annars så fortsatte jag min diet och träning enligt tidigare plan. Det var dock ingen lek att ladda om från Athletic Fitness på fredagen till Men’s Physique på lördagen. Det var nog den jobbigaste perioden på dieten som ändå höll på i totalt 15 veckor.

Enda fördelen som jag ser det är att jag har tävlat tidigare och att jag har en grundfysik som står sig bra i Men’s Physique. Däremot så är det en klar nackdel att ha kört en Athletic Fitness tävling dagen innan man ska köra Men’s Physique eftersom man bör ligga hemma och vila med benen i högläge de sista dagarna innan en tävling. Så det är inte att rekommendera om man är en seriös Men’s Physique-tävlande. Men eftersom det här var en bonus-tävling för mig så var det värt ett försök.

Ali in action under ett av de 2 styrkemoment(dips) på Tyngre Classic VI som man tävlar i inom Athetic Fitness. Bild lånad av: muscle.se

Vill du göra om det och isåfall, är det någon tävling du kan avslöja redan nu som vi kommer få se mer utav dig i?
-I samma veva som jag anmälde mig till Men’s Physique på Tyngre Classic VI så sa jag att om jag nu mot all förmodan skulle vinna den grenen så kommer jag att dubblera även på SM. Återigen så fick jag stå vid mitt ord och anmäla mig även till SM. Om det blir något mer i framtiden vågar jag inte lova. Kan ju få för mig vad som helst, när som helst så den som lever får se.

Först vinner du din debut i Men’s Physique på Tyngre Classic VI och 2 veckor efteråt kammar du hem ytterligare en vinst: inom vad & hur känns det att vara svensk mästare?
-Jag vann mitt efterlängtade SM-Guld i Athletic Fitness. Det var mitt fjärde försök på SM och mitt femte år som tävlande, så det känns fantastiskt då det har varit ett mål som jag har jagat och slitit för under en lång tid. Nu kan jag äntligen pusta ut och säga att jag faktiskt varit bäst i Sverige i en sport. Jag har vunnit många tävlingar under mitt liv som atlet, men det är just att titulera sig som Svensk Mästare som varit den stora drivkraften. Det är en term som alla förstår sig på oavsett vilken sport man tävlar i. Har inte riktigt hunnit landa i det då jag var tvungen att åka på affärsresa till Tjeckien direkt dagen efter SM, och det är där jag befinner mig i skrivande stund. Men ser fram emot att få fira detta ordentligt med familj och vänner i helgen som kommer.

För att se mer utav Ali Samet på sociala medier:
Instagram: @AliElaySamet
Facebook: https://www.facebook.com/ali.elay.samet
Hemsida: https://maxalivet.se/
Youtube: https://www.youtube.com/maxalivet
Sponsorer: MM SPORTS, NOCCO, LOHILO

Angelica Enberg Jobbar som Personlig Tränare på SATS Täby C, tävlar och coachar inom Fitness.

Berätta lite kort om dig själv, din träningsbakgrund och hur kommer det sig att du började med Women’s Physique?
-Jag har en livslång träningsbakgrund som inneburit mycket lagsporter, mycket aktiv livsstil med allt ifrån att springa mycket till att styrketräna redan som väldigt ung. Jag har väldigt ofta under mitt liv varit den starkaste tjejen i omgivningen och jag har alltid älskat att ta mig an utmaningar.
Jag började träna på gym för 6 år sedan och kunde se mina muskler växa väldigt fort. Jag såg mitt kroppsbyggande snabbt som ett visuellt experiment och det blev ett stort intresse för mig. Jag ställde därför upp i Body Fitness redan ett år efter jag satte foten på gymmet för första gången. Women’s Physique blev nästa steg efter Body Fitness, då jag gillar att spänna mina muskler och jag upplever att jag kan uttrycka mig mer i den disciplinen.

 Angelica visar hur mycket muskler gör sig riktigt snyggt på en feminim fysik. Bild lånad av: Gym621 

Många känner till dig inom just grenen Women’s Physique men du gjorde även debut inom en annan gren på Tyngre VI, vilken var det & hur kommer det sig att du valde att tävla i det, och sist men inte minst: hur gick det?
-Jag såg ett reklaminlägg på instagram om StrongWoman, funderade, testade på momenten och anmälde mig. I och med att jag klarade av alla moment och alla vikter direkt, så kände jag det som en rolig utmaning. Jag hade 3 veckor på mig att träna inför detta. Jag placerade mig 5a av 23 starka tjejer.

Vad tyckte du skiljde sig mest i förberedelsen inför StrongWoman jämfört med Women’s Physique?
-Jag passade på att tävla i StrongWoman medan jag är “offseason” från kroppsbyggningen. Förberedelserna skiljer sig oerhört mycket, då jag behöver minst 20 veckor innan en Women’s Physique tävling, som innebär mindre kalorier, mer konditionsträning och ett psyke av stål. Båda sporterna har en fysisk och en psykisk påfrestning, men på väldigt olika sätt.

Angelica in action under ett av styrkemomenten(gång med Ok) i StrongWoman på Tyngre Classic VI. Bild lånad av: gym621

Tycker du att du haft till din fördel att du tävlat i Women’s Physique för att ställa upp i StrongWoman, isåfall hur?
-I och med att jag har muskler, så är jag också stark. Jag tränar även mycket styrka på gymmet, som tex. maxstyrka i knäböj, marklyft och bänkpress.

Vill du göra om det och isåfall, är det någon tävling du kan avslöja redan nu som vi kommer få se mer utav dig i?
-Min kommande tävling kommer vara i Women’s Physique, men kan verkligen tänka mig att tävla mer i StrongWoman i framtiden.

För att se mer utav Angelica på sociala medier:
Instagram: @Angelicaenberg
Sponsorer: TYNGRE, GAVELO, NOCCO, BAREBELLS

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer