Personlig Träning

Linsgryta med kokos & jordnötssmör

Jag älskar ju linsgrytor – och soppor av alla dess slag; gott, nyttigt, ekonomiskt, snällt mot miljön, går att variera i oändlighet. What’s not to like?

Den här varianten mot röd curry, kokos, ingefära och jordnötssmör har blivit en riktig favorit, och jag kan verkligen rekommendera att du testar den!

Linsgryta med curry, kokos, ingefära och jordnötssmör, 4 portioner

  • 1 aubergine
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk röd currypasta (justera efter smak)
  • En rejäl bit butternutpumpa (alt. 2 medelstora sötpotatisar om du föredrar det)
  • 1 burk kokosmjölk á 400 g
  • 250 g krossade tomater
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Rejält med hackad eller riven ingefära, minst 5 cm
  • Någon dl vatten, justera efter konsistens
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 lime
  • Färsk koriander (eller fryst)
  • Salt & peppar

Dela auberginen på längden, skiva i centimetertjocka skivor. Salta dem och lägg åt sidan så de får vattnas ur. 

Hacka lök och vitlök, tärna pumpan/sötpotatisen. Stek lök och vitlök i olja samt currypasta i en kastrull/gryta, tills de blivit mjuka. 

Tillsätt kokosmjölk, pumpa/sötpotatis, krossade tomater, buljong, vatten, linser, ingefära, jordnötssmör, saften från limen, hackad koriander. 

Låt puttra på låg värme tills pumpa/sötpotatis och linser är mjuka, ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om grytan blir för tjock. 

Torka av vattnet från auberginen, stek på medelhög värme i olja så att de mjuknar. Tillsätt i grytan, smaka av med salt och peppar. 

Servera med exempelvis sallad, bröd eller ris, toppa gärna med kokosflingor och/eller koriander. 

Views All Time
Views All Time
54
Views Today
Views Today
4
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras