Personlig Träning

Det här med stress..,

Det här med stress.

Det här med stress.

Stress finns i så många olika former, och det känns som att många slänger uttrycket hit och dit. Samtidigt så kan vi inte blunda för att den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige är just stress och stressrelaterad ohälsa. Vilken kanske inte är så konstigt, med tanke på att vårt samhälle lägger enormt mycket vikt vid prestation, och det anses nästan vara attraktivt att vara stressad och ha mycket att göra. Vi ska leverera på jobbet/i skolan, ägna oss åt fritidsaktiviteter, träna de flesta dagarna i veckan, vara en bra partner och vårda relationen, umgås med vännerna, laga hälsosamma maten, ha egentid, lägga lagom med tid på vårt utseende, hålla oss uppdaterade, resa iväg med jämna mellanrum, and the list goes on


Tyvärr har dygnet endast 24 timmar, och om vi konstant pressar in fler och fler aktiviteter och parametrar där vi ska prestera så kommer vi oundvikligen slita ut oss själva. Kroppen må vara bra på att hantera akut stress då och då, men den långvariga varianten är enormt påfrestande för både psyke och kropp, och bidrar med en rejäl ökning av risken att drabbas av sjukdomar som demens, hjärt – kärlsjukdomar och depression. 


Ta hand om dig själv. Välj ut vilka parametrar som är viktigast för just dig, ägna dig och gläds åt dem och skit i alla andra. Kanske prioriterar du att fokusera på karriären, träffa kompisarna och träna regelbundet, men kompenserar med att lägga mindre vikt vid perfekt matlagning, resor och övriga fritidsaktiviteter. Eller tvärt om, så gör du det du måste på jobbet men inte mer, men ägnar istället mycket tid på något annat intresse. 

 

Hitta vad som är viktigt för att just du ska må bra, och sålla bort resten. Våga vägra stressa! 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras