Vår, sol och värme – uteträning

Älskar när våren börjar ge sig till känna! Helgen har ju varit helt underbar! Jag får så mycket energi i hela kroppen då. Jag har grejat ute, renoverat utemöbler som ska ställas på den nya uteplatsen bland annat! När solen värmer och fåglarna kvittrar så får jag också sådan lust att sticka ut och springa eller köra ett styrkepass i naturen! 

Vårkänslorna resulterade i att jag köpte nya löparskor på Intersport, de hade köp 3 betala för 2 förra veckan och då passade jag och min sambo på. Jag fick två par och han fick ett par, precis som det ska vara! 😉 Vi fick verkligen bästa hjälpen!! Det gjorde mig väldigt sugen på att testa dem också! 

Det du ska tänka på när dn köper nya löparskor är att kolla vad du ska ha för sko, en sko för pronation, supination eller för neutralt löpsteg. Det ska du göra varannat år egentligen, då det kan förändras över tid. 

 

De allra flesta av oss pronerar, d v s sätter i foten med utsidan av hälen, “rullar” diagonalt genom foten så att vi skjuter ifrån med mer eller mindre inåtvinkling av foten.
Graden av pronation varierar i och med fotens vinkel, det finns allt från lätt pronation till överpronation.
De som inte pronerar är antingen neutrallöpare eller supinerare (underpronerare). Vid supinering “rullar” foten längs utsidan under hela frånskjutet.

 

Vi köpte också sulor till som ska göra att sulan föjler formen på foten. Vi fick ställa oss på en avgjutare, som gjorde avtryck som sedan skulle stelna. Det gör att fotvalvet inte trycks ner i skon när du slår ner i underlaget. Otroligt skönt var det att springa i dem. Vi fick springa på löpbandet i butiken för att se vad vi har för löpsteg. För min del är det fortfarande neutrala skor som gäller, bra att veta! Men som sagt, om 2 år gör jag om testet så klart!  

När vi grejat färdigt hemma, så tog vi oss till ortens fina utegym och tränade. Vi sprang de backiga varven i elljusspåret och mellan varje varv så styrketränade vi i gymmet. Löpvarven blev backträning då vi gav ALLT uppför varje backe! Det är fruktiansvärt jobbigt, men så bra träning! Jag behöver verkligen den träningen! Känslan att ta ut sig riktigt ordentligt under ett träningspass är oslagbar, eller hur? 

Imorse när jag vaknade så snöade det, aprilväder i mars!! Det smälter bort så är snart värmen här igen, så väljer jag att se på det! 🙂 

 

 

Ha en bra vecka! /Lénie


Inga kommentarer

Stängt för kommentarer