Infrabastu – 6 skäl att leta på en infrabastu

Flera gånger i veckan så badar jag infrabastu efter min träning. Vid mitt lokala lilla gym finns en sådan nämligen! Först ett litet besök i spabadet som masserar stora delar av kroppen en stund och sedan in i den infraröda bastun i 30 minuter – det är energigivande kan jag säga! 

Flera gånger i veckan så badar jag infrabastu efter min träning. Vid mitt lokala lilla gym finns en sådan nämligen! Först ett litet besök i spabadet som masserar stora delar av kroppen en stund och sedan in i den infraröda bastun i 30 minuter – det är energigivande kan jag säga! 

Jag har väldigt svårt för att bada i vanlig torrbastu (vedeldad går ok, men….). Jag blir snabbt yr och känner mig svimfärdig av bastandet. Jag var därför lite skeptisk i början när jag och min sambo skulle testa detta! Upplevelsen var dock en helt annan än vanlig bastu. Det känns väldigt bra för hela kroppen och jag tycker att jag känner mig piggare och de positiva effekterna är många, om man läser om infrabastu på nätet. 

Att exponeras av infraröd värme är helt ofarligt, även om det är under längre tid. Det kan aldrig orsaka några skador på huden. Långvågig infraröd värme är istället en hälsosam värme som faktiskt används inom sjukvården för att värma nyfödda spädbarn. Det säger en del! 

Infrarött ljus tränger direkt in genom kroppens vävnader till ett djup på 4,5 cm. Den infraröda energin från bastun gör att man svettas upp till 2-3 ggr mer än i traditionell bastu, trots att man befinner sig i mycket lägre temperatur. Det skapar naturligtvis många positiva effekter: 

  • Kaloriförbränning – kroppen reagerar på den djupa uppvärmningen genom att försöka kyla av sig, vilket genererar ökad hjärverksamhet i såväl frekvens som volym. Ämnesomsättningen ökar därmed. Det kommer sig av att denna process (att kyla kroppen) skapar likartade hjärtkärlfördelar som vid träning. Det blir alltså en form av passiv träning. 

  • Gynnsamt för muskler och leder – Då värmen tränger ner 4,5 cm in i vävnader och leder så är det mycket effektivt för att mjuka upp spända muskler samt lindrar stelhet och värk. 

  • Lindrar hudbesvär – När vi bastar infrarött så ökar ju blodcirulationen och renar huden på djupet. Det i sin tur skapar en vitalitet och lyser i huden. Batun kan förbättra och minska besvären vid psoriasis och acne. Även celluliter kan förbättras sägs det! 

  • Stärker immunförsvaret – Bastun förhöjer kroppens temperatur medan du bastar, precis som när vi får feber och kroppen hörjer sin temperatur för att den ska ska bekämpa naturliga infektioner. När detta sker i bastun så hjälper den alltså till att bekämpa infektioner, men också att öka antalet vita blodkroppar, alltså stärka immunförsvaret. 

  • Avstressande – Goda effekter på stress och utmattning samt sömnsvårigheter. Behövs egentligen ingen förklaring till det utan det säger sig självt att med lite musik, go värme och ett lugn så ger det dessa goda effekter hos dig. 

  • Förbättrar konditionen – Medicinsk forskning bekräftar att den ansträningning som det är för kroppen att kyla av sig (som sker i infrabastun) motsvarar den ansträning som belastar hjärta och kärl vid vanlig motionsutövning. 
No Comments Yet

Comments are closed