Har du något nyårslöfte?

Brukar det låta så här?

-Börja träna

-Sluta äta godis

-Bli mer hälsosam

-Gå ner i vikt

-Blir mer fit

Ja, det finns många varianter på nyårslöften och naturligtvis handlar de inte bara om att träna eller gå ner i vikt, men de har en tendens att röra sig kring dessa områden. Varför uttalar vi ett nyårslöfte som sen bara bryts, för det är vad många löften gör? 

Brukar det låta så här?

-Börja träna

-Sluta äta godis

-Bli mer hälsosam

-Gå ner i vikt

-Blir mer fit

Ja, det finns många varianter på nyårslöften och naturligtvis handlar de inte bara om att träna eller gå ner i vikt, men de har en tendens att röra sig kring dessa områden. Varför uttalar vi ett nyårslöfte som sen bara bryts, för det är vad många löften gör? 

Att göra en livsstilsförändring (om det nu är vad det handlar om) måste vara genomtänkt och du måste vilja det helhjärtat. Tänker du dig att förändra, så måste det vara för att du själv vill och inte för att du känner pressen någonstans utifrån eller från någon annan. Jag rekommenderar istället att du sätter upp delmål under året om du känner att du faktiskt peppas av att ha något att sträva efter. Det kan vara att genomföra ett motionslopp, vilket innebär att du måste träna inför det. Det kan vara att bättra på kosten med små, små steg åt gången. Tar du för stora steg så är det lätt att det blir jobbigt och då rinner de ofta ut i sanden tyvärr. Det är viktigt att hitta en balans mellan sina mål och sin vardag, att de synkar. Är målen för höga och krävande så är det lätt att ge upp bara efter ett par månader, för att du ser att de inte går ihop med livet i övrigt eller att de, som jag skrev tidigare, blir för onåbara så att det blir jobbigt!  

Stefan Wendt, som för övrigt var en av gänget jag pluggade tillsammans med till personlig tränare, har skrivit superbra om ämnet nyårslöften i sin blogg, som du hittar via länken nedan. Läs inlägget och bli inspirerad: 

https://www.battremedaren.se/2016/12/28/vill-du-verkligen/

Att tänka genom vad DU vill med det nya året är ett råd. Reflektera över året som gått och fundera på vad du vill utveckla/utmana eller ändra på med dig själv/i ditt liv. Att ta fram ledord som får leda dig genom det nya året kan vara en sund medelväg till det strikta nyårslöftet. Skriv ner ledorden och låt dig påminnas av dessa då och då, så att du håller dem levande.  

Själv väljer jag dessa ledorden/meningarna:

  • Närvaro – jag vill sträva efter att vara i nuet. Kommer på mig själv att tänka mycket på det som ska komma. Kan bero på att jag vill ha kontroll över tillvaron, så att allt fungerar för mig och för allt runtomkring. Det ska jag försöka ändra på! 
  • Utmana mig själv – här vill jag både träningsmässigt  och yrkesmässigt utmana mig själv. Träningen styr jag ju själv över och kan se till att det blir så. Träna lite tyngre för att bli starkare, gå utanför bekvämlighetszonen oftare än att stanna inom den. Yrkesmässigt är svårare, men visst finns det utmaningar att ta sig an där också, utan att de dyker upp mitt framför näsan på mig! 
  • Att ta vara på vardagen – ännu mer än vad jag/vi gör. Inte låta ekorrhjulet rusa på i högre takt, utan hålla ett lagom tempo och att ta vara på stunder och göra dem till minnesvärda och låta dem ge energi till just allt vardagliga som måste göras. 
  • Ta vara på kärleken – Ingen förklaring behövs och hör ju ihop en hel del med punkten ovan.
Bilden är tagen vid vårt bästa ställe för avkoppling där vi tränade, bastade och vinterbadade dagen före julafton! Det var helt underbart och det gav SÅ mycket energi! Ett riktigt smultronställe om jag ska uttrycka mig lite klyschigt! 😉 
Ett riktigt gott nytt år önskar jag er! /Lénie

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer