Vegetariska dagen 2017 – min syn på kosthållningen

Jag uppskattar och ser upp till personer som väljer att äta köttfritt en eller flera dagar i veckan, själv ska jag säga att jag inte väjer att följa detta spår. Jag är en kött-älskare av rang och kan inte tänka mig att leva utan kyckling, fisk och nötkött. Jag är ingen person som äter charketuier och liknande (korv etc.) men jag äter annars det mesta av kött och kyckling. 

Jag uppskattar och ser upp till personer som väljer att äta köttfritt en eller flera dagar i veckan, själv ska jag säga att jag inte väjer att följa detta spår. Jag är en kött-älskare av rang och kan inte tänka mig att leva utan kyckling, fisk och nötkött. Jag är ingen person som äter charketuier och liknande (korv etc.) men jag äter annars det mesta av kött och kyckling. 

Enligt Riksmaten 2010-2011 så äter vi omkring 46 kilo icke tillagat kött per person och år i Sverige, dock ska tilläggas att vi ofta underrapporterar våra konsumtionsvanor i undersökningar så vi får nog lägga till 5-10 kilo per person och år för att hamna någorlunda rätt. Enligt Jordbruksverket så uppgår köttkonsumtionen per person och år till närmare 87 kg, vilket är väsentligt högre än Livsmedelsverkets rapport.

Flera forskare och andra personer har under senaste åren gått ut i media och bett oss äta mindre kött för att värna om miljön som en aspekt, men andra menar även att djurens rätt är lika viktig för att minska köttkonsumtionen hos gemene man. Miljön är den aspekt som skulle kunna få mig att tänka om för att minska min köttkonsumtion, men å andra sidan kan jag välja att äta mera lokalt producerat kött för att transporterna därmed minskar i utsläpp.  I Halmstad, där jag bor, så finns det många närproducenter av kött och fågel vilket jag kan välja framför att stötta import av nöt- och fågel från utlandet. Jag väljer redan att köpa närproducerad mjölk och då kan lika gärna välja att lägga några kronor extra på närproducerat kött.

För snart 7 år sedan när jag gick i gymnasiet så fick vi aldrig vegetarisk mat i skolmatsalen. Idag har min gamla gymnasieskola minst en vegetarisk dag per vecka där alla som väljer att äta i skolmatsalen får lov att äta vegetarisk kost tillsammans. Jag uppskattar initiativet och hoppas också att maten är god för studenterna som nuförtiden går i den skolan. 

Den vegetariska boomen har kommit under senare år och fäster sig allt starkare i samhället. Dessutom har antalet varianter av vegetarianism utökats från att (när jag började studera) vara vegetarianer (lakto, ovo och ovo-lakto) och veganer till att nu finnas i varianter såsom till exempel pescetarianism (bara fisk och skaldjur samt ägg, mejeriprodukter och vegetabilier) och demivegetarianism (bara fågel och/eller fisk samt ägg, mejeriprodukter och vegetabilier). Jag tror dock att det finns majoritet av flexitarianer, det vill säga personer som äter mer och mer vegetariskt men som fortfarande äter alla animalier.

Är man vegetarian, eller någon undergrupp som tillhör indelningen vegetarianer, så får man ofta i sig alla väsentliga näringsämnen som behövs. Man ser dock ibland att mängden fett i kosten är något högre hos vegetarianer än icke-vegetarianer. Detta troligen på grund av den större mängden ost, nötter och frön som äts i den kosten kontra en animalisk kosthållning. Vi kostrådgivare och näringsrådgivare brukar dock försöka uppmuntra ett litet tillskott av bland annat vitamin B12 som vanligen är något under rekommendationerna hos främst veganer. Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter (kött, fisk, fågel, mjölk och ost) och kan vara en brist hos veganer och äldre personer. Äldre som får ett underskott av B12 kommer oftast från ett försämrat upptag av vitaminet än själva intaget, men veganer får oftast inte i sig tillräckligt med B12 för att hålla en bra nivå i kroppen.

Jag uppmuntrar därmed att försöka övergå till en ”flexitarianism” om det finns möjlighet och om det passar in i ditt kostmönster och i dina preferenser. Själv tänker jag tillsvidare hålla mig till en animalisk kost, men jag utesluter inte möjligheterna till att i framtiden övergå och testa mer och mer vegetarisk kost. Så uppmuntra gärna era vänner till att antingen testa en vegetarisk kost, eller annars övergå till en mer närproducerad animalisk kosthållning.

Källor till ovanstående information är hämtad från Jordbruksverket, Riksmaten 2010-2011, Livsmedelsverket samt boken Näringslära för Högskolan (Abrahamsson et al., 2011).

No Comments Yet

Comments are closed