Vän = kompis och kompis = vän?

Vi har alla kompisar eller kamrater, på skolan, jobbet, gymmet etc. det finns många olika kompisar där ute som vi på ett eller annat sätt umgås med. Men är en kompis samma sak som en vän och vad är egentligen skillnaden mellan dessa och vad betyder det för mig som individ?

 

Vi har alla kompisar eller kamrater, på skolan, jobbet, gymmet etc. det finns många olika kompisar där ute som vi på ett eller annat sätt umgås med. Men är en kompis samma sak som en vän och vad är egentligen skillnaden mellan dessa och vad betyder det för mig som individ?

 

Enligt svenska akademiens ordlista betyder kompis (samma som kompani) ”förhållandet att mera tillfälligt vara samman eller i sällskap med någon” och vän ”person som annan person känner väl och hyser tillgivenhet för och tillit till”. Skillnaden är därmed att en kompis är mera en ´tillfällig´ bekantskap och en vän ett långvarigt förhållande. Jag har precis samma syn på skillnaden mellan kompis och vän.

 

Jag har många gånger i mitt liv fått reda på vem som är mina sanna vänner och vilka som bara är mina kompisar. Senast häromdagen fick jag uppleva att en person jag trodde var en vän enbart visade sig vara en kompis. Som tur är, så har jag under mina 25 levnadsår upplevt många personer som jag trott varit vänner enbart visa sig vara kompisar, så jag tog inte detta så hårt men det sätter ändå vissa sår inom mig och det får mig att fortsätta reflektera över denna skillnad.

 

Det jag upplevt varje gång jag blivit sårad, det är att jag insett hur få vänner vi egentligen har. Frågan är, behöver vi egentligen så många vänner som vi tror? Kanske, kanske inte, det är svårt att säga. En del av oss trivs att ha personer runtomkring oss medan andra, jag inkluderat, har lättare för att leva ett ganska ensamt liv. Jag tror vi behöver kompisar, men jag har svårt att se att alla kompisar också ska vara våra vänner. Vi måste lära oss skilja på vilka som är vänner och vilka som är kompisar.

 

Ett ordspråk jag fick lära mig under mina jobbigaste år i livet lyder; när du hamnar i en livskris – då får du reda på vilka som är dina riktiga vänner. Varje gång jag hamnat i en livskris så har detta följt med mig, jag har observerat vilka som är mina vänner och vilka jag ska ty mig till om jag behöver stöd och vilka som jag enbart har en kompisrelation till. Tyvärr är det majoritet kompisar i mitt fall, jag hoppas att du har det annorlunda – men det är mycket hur vi är som personer också. Som jag redan skrev, vissa behöver mera gemenskap medan andra behöver mindre.

 

Det jag också insett är att vi egentligen behöver bara en riktig vän, och det är oss själva. Vi måste ha tillgivenhet och tillit till oss själva, men vi behöver egentligen ingen annan som vi måste hysa tillit till. Så länge du älskar och respekterar dig själv för den du är så är du en ärlig vänskap rikare. Jag har personligen fått lära mig älska mig själv och mitt jag för den jag är och bli min egen bästa vän – för det är något som är en livslång relation du måste respektera för att klara av. Utan självrespekt, tillit och tilltro så är det svårt att också finna vänner i andra.

 

Så bli vän med dig själv – för det är den enda relation du måste leva med hela livet. Är du inte vän med dig själv så kan livet bli jobbigt och ledsamt, så bli din egen bästa vän!

 

Bli din egen bästa vän

No Comments Yet

Comments are closed