Ekorrhjul eller hamsterhjul? Om att springa för snabbt…

Det är så lätt att springa på i det vi brukar kalla för ekorrhjulet (men som en vän till mig påpekade så springer ju inte ekorrar i hjul, men hamstrar…) helt fartblinda och med blicken i sikte någonstans långt borta i horisonten. Där borta någonstans kommer det bli lugnare/bättre/lättare/härligare, ja vad det nu kan vara som vi ser där borta. Jag är själv expert på detta.

Det är så lätt att springa på i det vi brukar kalla för ekorrhjulet (men som en vän till mig påpekade så springer ju inte ekorrar i hjul, men hamstrar…) helt fartblinda och med blicken i sikte någonstans långt borta i horisonten. Där borta någonstans kommer det bli lugnare/bättre/lättare/härligare, ja vad det nu kan vara som vi ser där borta. Jag är själv expert på detta. Under en lång period i mitt tidigare liv, livet före väggen, sade jag väldigt ofta att “det är lite körigt just nu, men sen…” Min bästa vän Malin sade till slut ilsket “Sen, vadå sen? När du blir pensionär eller?” Det där “sen” kom liksom aldrig, för det snurrade på i sådan galen takt hela tiden med mitt eget jobb sex dagar i veckan, sedan jobb med dåvarande mannens företag såsom fakturering och annat, renovering av både villa OCH landställe i skärgården och sedan två små barn som behöver sin mamma. Det blev lite mycket.

Det jag har lärt mig idag, men faktiskt råkat glömma för en liten stund nu, är att om man springer på sådär snabbt och med siktet mot horisonten som aldrig kommer närmare – är att man ju missar så mycket. Man missar här och nu! Jag har tidigare skrivit om konsten att göra ingenting och det är en aktivitet som definitivt ska plockas upp nu när det blir något lugnare. Det finns så vansinnigt mycket att njuta av och vara tacksam för, om man bara tillåter sig att vara här och nu. För att det ens ska komma till dig behöver du göra ingenting, eller som min vän och kollega Elin uttryckte det: sitta och stirra på ett löv. Jag blir lite lycklig av själva tanken att sitta och stirra på ett löv / göra ingenting. Har du aldrig provat det så gör det! Ge det några chanser, det ger så otroligt mycket energi och inspiration!

sites/default/files/IMG_5842.JPGFoto: Henric Vilhelmsson

Jag har skrivit om det förut, men det kan inte sägas för mycket eller för ofta. Vi har ju, vad vi vet, enbart ett liv. Vi borde passa på att njuta av det, istället för att bete oss som hamstrar. Nu ska jag packa för en helg i skärgården med barnen. Långhelg, med de jag älskar mest; mina barn, föräldrar och bror med familj. Har lovat mig själv att ha mobilen avstängd dessutom! God natt!

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer