Sockerskatt?

På Nyhetsmorgon i morse diskuterades ett eventuellt införande av sockerskatt, vilket fick mig att spinna igång lite lätt. Man frågade sig då om det verkligen skulle påverka den enskildes konsumtion av socker. Nja, kanske inte, eller möjligtvis lite. Tror dock att det skulle finnas andra vinster i det. Dels, som man även var inne på, om tillverkarna belastades av sockerskatt kanske man inte skulle använda det lika friskt allehanda livsmedel för att lättare få till en god smak.

På Nyhetsmorgon i morse diskuterades ett eventuellt införande av sockerskatt, vilket fick mig att spinna igång lite lätt. Man frågade sig då om det verkligen skulle påverka den enskildes konsumtion av socker. Nja, kanske inte, eller möjligtvis lite. Tror dock att det skulle finnas andra vinster i det. Dels, som man även var inne på, om tillverkarna belastades av sockerskatt kanske man inte skulle använda det lika friskt allehanda livsmedel för att lättare få till en god smak. Jag tror att vi skapat en slags allmän uppfattning om att saker ska smaka sött och det gjorde det väl inte innan halvfabrikatens tid i samma utsträckning? Socker är helt klart beroendeframkallande och eftersom det smygs in i väldigt stor utsträckning i det vi stoppar i oss, så blir vi nästan lite lurade i att allt ska smaka sött. 

En annan aspekt är att om man “reserverade” sockerskatten för vård av socker-/överviktsrelaterade sjukdomar, så skulle man kunna se det som att de som äter väldigt stora mängder socker och pga detta blir sjuka, ändå har satt undan kapital för att bekosta det. Lite som skatt på tobak och alkohol, som ju också är sådant man _kan_ välja bort – av hälsoskäl samt av ekonomiska skäl då det inte är något våra kroppar ens vill ha. Kan tänka mig att jag provocerar lite nu och motargument är absolut välkommet. 

I övrigt är jag inte den stora förespråkaren i införandet av nya skatter, så håll till godo 🙂

Ha en skön dag i vårsolen vänner!

sites/default/files/FullSizeRender (58)_0.jpg

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer