Så drar du ner på sockret, 6 tips

Socker är inte bara gott, det är även svårt att stå emot.

Socker är inte bara gott, det är även svårt att stå emot. Många lever i en stressig vardag där det är jobbigt att både undvika och planera för att stå emot sötsuget. 

Väldigt många människor äter för mycket socker, men har svårt att dra ner på det. Här kommer 6 tips på hur du minska din sockerkonsumtion. 

1. Ät med jämna mellanrum, rutiner är ett väldigt bra knep för att hålla dipparna borta. Om du undviker att bli väldigt hungrig är det lättare att undvika sötsuget. 

2. Läs på innehållsförteckningarna. Många gånger får du i dig socker i produkter du inte ens är medveten om vad de innehåller. Bröd, yoghurt, fryst kyckling och krossade tomater är produkter som innehåller socker, men det finns sockerfria alternativ. Dessutom har socker många olika namn, det kan förutom socker heta exempelvis maltos, fruktos, glukos, druvsocker, maltsirap med mera. Även restaurangmat och halvfabrikat innehåller oftast tillsatt socker. 

3. Rör på dig. Träning minskar sockersuget, både fysiskt och psykiskt. Motion har visat sig minska sötsuget och det kommer kännas helt fel att sätta i sig en bulle och coca cola efter ett svettigt spinningpass eller en powerwalk. 

4. Dra ner på drycker med socker i. Många får i sig socker via drycker, som innehåller mängder med socker och mättar otroligt dåligt. Byt ut läsk, juice och saft mot exempelvis vatten med smak. 

5. Undvik fikapausen på jobbet. Under eftermiddagen är risken stor att det kommer en dipp där många tar för vana att fika. Planera och ta med en frukt om det inte redan finns på jobbet. Och träna dig i att säga nej när någon har med sig tårta eller bullar. Du måste inte äta för att vara artig. 

6. Hoppa över godiset. Försök byta ut godis under fredagsmyset mot fruktsallad, eller dippa grönsaker istället för chips. Godis kan låta självklart att undvika om man vill dra ner på sockret, men det kan vara svårt om man har barn eller partner som inte vill göra samma förändring. Då kan det vara smart med andra, nyttigare, alternativ.

 

 
sites/default/files/Untitled-1_2.jpg

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer