Är det verkligen en komplimang?

Komplimanger, är det egentligen något bra eller dåligt? Jag tycker det här är en svår fråga, för en komplimang är ju trots allt en annan människa som, oftast oombedd, lämpar över sina åsikter på dig. Om någon kommer fram till mig och säger att min tröja är ful, är det ju samma princip som att någon säger att den är fin.

Komplimanger, är det egentligen något bra eller dåligt? Jag tycker det här är en svår fråga, för en komplimang är ju trots allt en annan människa som, oftast oombedd, lämpar över sina åsikter på dig. Om någon kommer fram till mig och säger att min tröja är ful, är det ju samma princip som att någon säger att den är fin. Skillnaden är väl att jag blir glad för den ena kommentaren och ledsen för den andra. Dessutom så tycker jag det känns ofärtjänt när någon säger till mig att jag exempelvis är snygg, jag är ju född sån här, och har enbart mina föräldrars genetik att tacka för mitt utseende. Om någon däremot säger till mig att jag ser stark ut eller att jag spridjer glädje blir jag stolt för det är något som har att göra med vem jag är eller vad jag gjort. Dessutom så har alla olika åsikter och en komplimang speglar ju den personens egen åsikt, och det är trots allt min åsikt i frågan som är viktigast. Jag tycker det här hänger ihop med ideal och vem är det som styr över dagens ideal och vad som är snyggt? 

Jag har en nära vän som gått ner tio kilo och byggt massor med muskler i samma veva, med hjälp av styrketräning och en extremt strikt proteindiet. Jag tycker hon är grymt cool och är väldigt imponerad och stolt över henne. MEN, jag tycker hon var precis lika fin innan, men jag är stolt över henne för att hon har nått sitt drömmål och hon har kämpat otroligt hårt för att nå dit. Dessutom har hon på vägen lärt sig massor om hälsosammare, långsiktiga livsval och ändrat sin livsstil. Vi pratar mycket om att hon ofta får kommentarer som att ”när ska du sluta med din diet” vilket är väldigt provocerande för henne eftersom det inte är en diet, det är en livsstilsförändring och hon har aktivt valt att ändra sina gamla vanor mot sina nya. 
Jag kan bli provocerad när någon säger till henne att hon har ”blivit” snygg och smal. För det första, det är fel att uppmuntra att någon är snygg enbart när de gått ner i vikt, det leder tyvärr inte till sunda värderingar vilket jag själv erfarit. För det andra, hon har kämpat hårt för att nå sina mål och det är att hon faktiskt inte bara slutat äta utan börjat träna rätt och äta rätt och hittat en bra balans som har varit nyckeln för henne. Det är ligger mycket avundsjuka i dem som utrycker sig, hon har lyckats med något många andra misslyckas med. Så en ”komplimang” som ska låta positiv som säger snygg och smal i samma mening tycker inte jag är en komplimang. Det är snarare en annan person som värderar hennes kropp, och utrycker vad denne själv har för värderingar om vad en snygg kropp är. Det är sånna komentarer som riktas mot unga tjejer som leder till komplex, ätstörningar och skapar dagens sjuka ideal. Själv undviker jag oftast komplimanger som är baserade på utseende, för det är komplimangen som är det fina och som gör någon glad, och den behöver inte handla om utseende. Att säga att någon sprider glädje, är snäll eller väldigt trevlig är mycket mer givande saker att höra än att man är snygg. Att jag tar upp det här beror på att jag värderade mig själv efter mitt utseende i många år, det ledde till ätstörningar, dålig självkänsla och tog lång tid att komma över och förebygga. Så säg inte till unga tjejer att de är snygga och smala, säg att de är fina precis som de är istället! 
sites/default/files/komplimanger.jpg

No Comments Yet

Comments are closed