Att våga säga nej

Att kunna säga nej. Det här ämnet är väldigt omtalat just nu, att lära barn att säga nej när de inte vill. Att ungdommar bör lära sig säga nej. Men hur bra är vi vuxna på att säga ifrån när vi inte vill?

Att kunna säga nej. Det här ämnet är väldigt omtalat just nu, att lära barn att säga nej när de inte vill. Att ungdommar bör lära sig säga nej. Men hur bra är vi vuxna på att säga ifrån när vi inte vill?

Att kunna säga nej är det många som är dåliga på. Det kan vara enkla saker som att kunna tacka nej när du redan är uppbokad, att säga nej till en drink när du inte orkar, eller att kunna säga nej till chefen att du inte hinner åta dig det där extra uppdraget. Många är rädda för konflikten som eventuellt kan uppstå om de säger nej till någon annan, men konflikten som uppstår inombords när du ignorerar vad du faktiskt känner, den glömmer många. 

Jag har själv varit väldigt dålig på att säga nej, och jag upplever det fortfarande som svårt. Jag har alltid tyckt att nej-sägare är tråkiga och missar mycket, att man ska våga mer och prova allt. Jag anser fortfarande att man ska våga sig utanför sin comfortzone och prova nya saker, men inte på bekostnad av den egna viljan. Ett bra tecken på om man gått med på något man inte vill är magkänslan, känner du när du precis sagt ”ja men det är klart jag följer med” eller ”klart jag hjälper dig” att fasen, den där eftermiddagen eller kvällen hade jag velat ägna åt att ligga i soffan eller ta en promenad ensam, ja då har du tackat ja när du borde tackat nej. 

Ett bra knep för att inte ta förhastade beslut är att be om betänketid. Istället för att säga ja direkt, säg istället ”kan jag fundera på det och återkomma?”. Säg inte ja på impuls utan vänta lite, tänkt efter och framförallt känn efter, vill jag det här eller inte. Alkohol är oftast något som rubbar den egna viljan och framförallt får oss att göra saker vi kanske ångrar. Jag anser att i sexualundervisningen i skolan bör det finnas en kurs i att säga nej, både för unga tjejjer och killar. Känns det inte bra, säg nej, ring en förälder eller gå bara därifrån. Det är alldeles för många som sexdebuterar för tidigt för att de inte kunde säga nej, grupptryck eller bara inte förstod att de hade rätt att säga ifrån. Så träna er i att säga nej, det är både en rättighet och huvudsaken är att du har en bra magkänsla när du tagit ett beslut att göra något. 
sites/default/files/nejhand.jpg

No Comments Yet

Comments are closed