Självkänsla vs självförtroende

Självförtroende och självkänsla är olika saker men blandas ofta ihop. Självkänsla är hur och vad du tänker och känner om dig själv. En bra självkänsla kännetecknas av att du vet att du är bra utan att behöva prestera något. Det är att veta vad du går för. Ett annat begrepp som gärna mixas in här är självuppskattning eller självmedkänsla som handlar om att acceptera, vara snäll mot sig själv och att tycka om sig själv.

Självförtroende och självkänsla är olika saker men blandas ofta ihop. Självkänsla är hur och vad du tänker och känner om dig själv. En bra självkänsla kännetecknas av att du vet att du är bra utan att behöva prestera något. Det är att veta vad du går för. Ett annat begrepp som gärna mixas in här är självuppskattning eller självmedkänsla som handlar om att acceptera, vara snäll mot sig själv och att tycka om sig själv. Självkänsla kan vara att både underskatta och överskatta sig själv. 

En god självkänsla kan märkas om du vet att du är bra även fast något går dåligt, att kunna skratta åt sig själv när du gör något du egentligen tycker är pinsamt. Att acceptera att du inte kan bli älskad av alla, att våga be om hjälp och att våga misslyckas. Även att våga stå för den man är och det man själv tycker. 
Dålig självkänsla märks om du inte tycker att du är värd något, du gör sådant som inte är bra för dig, du tror att andra är bättre än du eller att andra inte tycker om dig. Personer som är elaka mot andra har oftast dålig självkänsla, även väldigt svartsjuka och avundsjuka personer. 

Självförtroendet däremot är sammankopplat med dina prestationer och vad du uppnår. Att tro på sig själv och vad du kan uppnå. Självförtroende kan röra sig om arbete, sociala sammanhang, idrottsprestationer eller skolan. Att tro på sig själv påverkas ofta av andras åsikter, beröm och kritik. 

Både självkänslan och självförtroendet hänger ihop och om du har en dålig självkänsla kanske du inte vågar göra det du egentligen vill göra utan gör sådant som andra vill att du ska göra. Att kunna säga nej är också en indikator på bra självkänsla, att göra sånt som du vill och mår bra av inte vad andra tycker du bör göra. 

Jag jobbar ständigt med min självkänsla, framförallt genom att tänka bra saker om mig själv och aldrig se ner på mig. Om du har svårt att ändra ditt tankemönster, skriv ner bra saker om dig själv varje kväll. Titta dig i spegeln på morgonen och tänk eller säg högt att du är fantastisk och att det här kommer bli en bra dag, även fast det kanske inte känns så. Det finns massor med tips och råd, men i grund och botten handlar det om hur du tänker om dig själv. Klanka aldrig ner på den du är, för att älska sig själv är en av livets viktigaste lärdommar och det finns ingen mer än du som alltid kommer att finnas där för dig!
sites/default/files/att älska sig själv.jpg

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer