Självdisciplin

Det här med disciplin tycker jag är ett intressant ämne. Sluta röka, börja träna, sluta äta socker eller träna mer. Det finns otroligt många måsten i våra liv, mycket man säger till sig själv att jag ska och jag måste. Vi vill bli bättre människor, ha nolltolerans mot ”de dåliga” sakerna och aldrig någonsin falla för frestelsen att röka, äta socker osv.

Det här med disciplin tycker jag är ett intressant ämne. Sluta röka, börja träna, sluta äta socker eller träna mer. Det finns otroligt många måsten i våra liv, mycket man säger till sig själv att jag ska och jag måste. Vi vill bli bättre människor, ha nolltolerans mot ”de dåliga” sakerna och aldrig någonsin falla för frestelsen att röka, äta socker osv.

Jag tror de flesta valen vi gör måste komma inifrån, från den inre motivationen och den egna viljan. Det är när den yttre motivationen tar överhanden, andra människors åsikter och ”normen” jag borde inte röka, jag borde inte dricka Coca cola osv som det blir svårt att hålla löftena.

För att vi ska kunna vara disciplinerade måste vi ha en anledning till varför vi inte ska röka eller äta godis, börja träna eller vad det nu kan vara. Att vänner och familj tycker vi borde något räcker oftast inte. Motivationen att hålla disciplinen måste komma från vår egen vilja. Hur gör man då?

Något som fungerar för mig är att sätta upp mål. Dessutom klarar jag inte att hålla målet om jag sätter upp för stora krav på mig själv. Jag försöker äta nyttigt och undvika socker, men jag har inte förbjudit mig själv att äta socker. Det är oftast själva förbudet som är boven. När man absolut inte får göra något så kan man oftast inte tänka på något annat än att man vill göra det ändå. Jag vill springa Marathon, men jag har satt upp små mål på vägen för att nå mitt stora mål. Om jag hade gett mig ut i januari och försökt springa 4,2 mil men inte klarat mer än 1 mil, hur motiverad hade jag varit att fortsätta träna då tro? Små steg! Jag vill kunna gå på händer, ja då står jag en stund på händer varje dag, till slut kommer jag lära mig.

Att ta små steg är också ett bra tips. Vi kan ta socker som ett exempel, man kanske inte måste stryka allt direkt, börja med att byta ut kl 15 fikat mot ett äpple och unna dig fika på fredagen. Eller har du en tendens att vilja ha en chokladbit varje eftermiddag för att du egentligen är hungrig? Förbered ett mellanmål som du tar med och äter istället. Byt ut socker yoghurten mot en naturell på morgonen, ha i en banan eller bär istället. Många små förändringar blir stora förändringar till slut.

Vill du börja träna? Sätt upp rimliga mål, hoppa inte på ett schema för en elitidrottare om du är otränad. Börja med två gånger i veckan, gå fler promenader. Och om det känns oövervinnerligt, ta hjälp av någon!

Med rökning är det en annan sak, där tror jag nolltolerans är det enda som fungerar. För du kan ju inte ”unna dig” en cigarett när du varit rökfri i fem dagar. Om du däremot har nolltollerans mot exempelvis kolhydrater eller socker (vilket absolut fungerar för många) så är risken att det känns som ett för stort steg och att du då inte klarar det långsiktigt. En förändring måste förankras med små steg för att bli långsiktigt hållbart. 

Disciplin betyder upprätthållande av ordning och regelföljande, att man kan följa instruktioner. En disciplinerad person uppfyller sina åtaganden. Det betyder i det här fallet att du följer de åtaganden eller regler du satt upp för dig själv. Jag har jobbat upp min disciplin, men jag skulle aldrig klara av att träna så mycket som jag gör om jag inte älskat det! Och jag har märkt att när jag tränar mycket så vill jag inte äta ohälsosamt, jag vill inte dricka alkohol utan jag vill leva ett sunt och hälsosamt liv. Med träningen kommer oftast ett sundare tänkande på köpet. Kom ihåg att du inte gör en förändring för någon annans skull, utan för din egen! Du får förmodligen bara en kropp, ta väl hand om den!
sites/default/files/IMG_5822.jpgFör mer inspirerande bilder, följ mig på Instagram: isabellebordier

No Comments Yet

Comments are closed