Att inspireras – inte jämföra

Jag har insett vikten av att undvika att jämföra mina träningsprestationer med andra. Vi har alla olika förutsättningar, intresse, kunskap, kroppsform, krämpor osv.

Jag har insett vikten av att undvika att jämföra mina träningsprestationer med andra. Vi har alla olika förutsättningar, intresse, kunskap, kroppsform, krämpor osv. Så det blir ju bara fel att jämföra sig med någon som har ett helt annat utgångsläge än man själv.  

Till exempel, när jag började försöka springa för några år sedan låg min fokus hela tiden på att springa snabbt och långt (inget av det gick vägen….). Det var löpargrupper på jobbet som sprang en mil på lunchen, det skulle springas maraton och fort gick det ju också. Kompisar skrev på FB att de sprungit milen på en halvtimme och annat helt ouppnåeligt. Så när jag försökte ta mig runt min 5-kilometersrunda på drygt 30 min kände jag mig ju besegrad redan när jag snörde på mig skorna. Och hur bra går det då tro? Hur kul tyckte jag att det var att ge mig ut i spåret med vetskapen att jag inte hade en chans att mäta mig med dessa löparfantaster? 

En kompis till mig kämpar också med löpning och ska springa Vårruset. Hon och hennes man startade samtidigt och bara några ynka veckor efter de hade satt igång sprang mannen en mil utan problem och min kompis kämpar på med kortare distanser. Deras förutsättningar är helt olika men självklart är det surt för min kompis att inte känna att hon gör samma framsteg som sin make. 

Så nu när jag ger mig på detta igen har jag bestämt mig för att skita i vad andra håller på med. Jag tar det i mitt tempo och springer så långt JAG orkar. Jag vill känna att jag mår bra och kan hålla kvar motivationen så att jag faktiskt vill ta mig ut igen för det är ju det viktigaste. Sen om det är 10 minuter eller 42, 3 km eller 8 km så är det faktiskt ok – för jag tränar i alla fall och blir förhoppningsvis starkare och bättre!

MEN vi ska inte blanda ihop att jämföra sig med andra och att INSPIRERAS av andra för det är en helt annan sak. Inspiration är alltid toppen och visst bli jag inspirerad av mina kompisar som med lätthet ger sig ut och springer en mil. Eller de som ger sig på maratons och Ultra-Maratons. Det får mig att vilja bli lite bättre!

Tjing!

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer

Sporthälsa